Ook Jean-Claude Juncker is niet blij met Von der Leyen
De nominatie van Ursula von der Leyen voor het voorzitterschap van de Europese Commissie blijft stuiten op kritiek. ,,Dit was niet erg transparant”, zegt Jean-Claude Juncker, de huidige commissievoorzitter.
Delen per e-mail
Juncker is een verklaard voorstander van het Spitzenkandidatensysteem. Dat houdt in dat de lijsttrekker van de fractie die de verkiezingen gewonnen heeft, meteen ook dé kandidaat is voor de belangrijkste functie in de Europese Unie. Juncker is zelf ook op deze manier aan de macht gekomen.
De winnaar van de laatste verkiezingen, de Duitse christendemocraat Manfred Weber, kon echter niet op voldoende steun rekenen van de leiders van de EU-lidstaten. Sterker: hij werd meerdere malen in het openbaar afgebrand. De aversie tegen zijn persoon was ook een van de redenen dat de onderhandelingen over de Europese topjobs begin deze week zo lang duurden. Volgens de regels zijn het nu eenmaal de leiders die de volgende commissievoorzitter voordragen. Het parlement moet daar vervolgens ‘ja’ of ‘nee’ tegen zeggen.
Democratischer
Het Spitzenkandidatensysteem mag dan wel de voorkeur hebben van (een deel van) het parlement, er staat nergens dat het verplicht zo moet. De benoeming van Juncker in 2014 was eigenlijk niet meer dan een experiment; een manier die het parlement had bedacht om het proces democratischer en transparanter te maken. Enkele Europese leiders, met name de Franse president Emmanuel Macron (maar ook onze premier Rutte), willen hier echter niks van weten. Wij willen de beste kandidaat, zo redeneren zij, niet iemand die toevallig naar voren is geschoven door een politieke fractie.
Von der Leyen was geen Spitzenkandidaat, maar het product van een compromis dat de leiders na zware onderhandelingen afgelopen dinsdag op tafel legden. Het stemt Juncker droef, zo liet hij vandaag merken: ,,Het Spitzenkandidatensysteem is helaas geen traditie geworden. Ik ben de eerste en de laatste.”
Woest
Het is overigens niet gezegd dat Von der Leyen de Luxemburger Juncker daadwerkelijk gaat opvolgen. Het parlement heeft nog altijd het laatste woord. De sociaaldemocraten (ook die uit Duitsland) zijn nog steeds woest dat hun Spitzenkandidaat, Frans Timmermans, terzijde is geschoven ten gunste van Von der Leyen. En er zijn meer fracties die de gang van zaken niet zo fraai vinden.
De Duitse CDU-leider Annegret Kramp-Karrenbauer, partijgenoot van Von der Leyen, is inmiddels op de barricaden gesprongen. Ze waarschuwt dat er niet alleen in Duitsland een kabinetscrisis dreigt als de nominatie niet wordt overgenomen door het Europees parlement (coalitiegenoot SPD noemde Von der Leyen de ‘slechtste minister’). Ze voorziet ook een ‘constitutionele crisis’ in Europa.
De stemming is nu voorzien voor 16 juli. Mocht Von der Leyen het inderdaad niet halen, dan hebben de leiders een maand de tijd om met een nieuwe kandidaat te komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Niet Frans Timmermans, maar Ursula von der Leyen wordt voorzitter van de Europese Commissie
De Europese leiders zijn er uit. Niet Frans Timmermans, maar de Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen, wordt voorgedragen als nieuwe baas van Europa. -
D66-leider Kaag na seksistische tweets: ‘Mannen, spreek je uit tegen seksisme’
D66-lijsttrekker Sigrid Kaag roept alle mannen op aan de vooravond van Internationale Vrouwendag zich uit te spreken tegen seksisme. -
Rechter: besluit Stintverbod ‘onzorgvuldig’, schadevergoeding voor kinderopvang
Minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur) heeft onzorgvuldig gehandeld toen ze eind 2018 het gebruik van de Stint verbood, na een dodelijk ongeluk in Oss. Ze moet dat besluit opnieuw beoordelen en de fabrikant en kinderopvangorganisaties een schadevergoeding betalen als het verbod van kracht blijft. Dat oordeelt de rechtbank Noord-Nederland. -
Kieswijzer
Kieswijzer, hulp bij keuze voor de Tweede Kamerverkiezingen
De Tweede Kamerverkiezingen vinden plaats op 15, 16 en 17 maart 2021. Om de keuze makkelijker te maken legden we dertig stellingen voor aan achttien lijsttrekkers. Ontdek hier met welke lijsttrekker jouw mening het meest overeenkomt. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21).
-
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUM
Niet iedereen is dol op de nieuwe EU-baas Ursula, maar wie is zij eigenlijk?
Niet Frans Timmermans dus, maar Ursula von der Leyen. Wie is deze Duitse Wunderfrau, die in eigen land niet bepaald bij iedereen de handen op elkaar krijgt?