Citrix is het systeem waarmee veel instanties en bedrijven thuis werken. Maar er is een kwetsbaarheid ontdekt, waardoor veel gebruikers al zijn gestopt met Citrix. Ook hebben in elk geval zeven ministeries het systeem uitgezet.
Volledig scherm
Citrix is het systeem waarmee veel instanties en bedrijven thuis werken. Maar er is een kwetsbaarheid ontdekt, waardoor veel gebruikers al zijn gestopt met Citrix. Ook hebben in elk geval zeven ministeries het systeem uitgezet. © Rob Engelaar

Ook ministeries zetten thuiswerksysteem Citrix uit na waarschuwing voor beveiligingslek

De meeste ministeries hebben Citrix, een systeem dat wordt gebruikt voor thuiswerken, uitgeschakeld. Dat blijkt uit een rondgang van deze site langs alle twaalf ministeries. Drie ministeries wilden niet ingaan op het gebruik van het systeem. Bij twee departementen werd al geen gebruik gemaakt van Citrix.

  1. Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Citrix-servers uit

    Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Ci­trix-ser­vers uit

    Kamerleden en medewerkers van de Tweede Kamer kunnen voorlopig niet vanuit huis werken. Vanwege zorgen over de veiligheid van het thuiswerksysteem van Citrix, heeft de Kamer het systeem uitgeschakeld. Verschillende gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam en Rotterdam besloten vandaag eveneens uit voorzorg alle Citrix-servers uit te schakelen. De server, waarmee onder meer op andere plekken ingelogd kan worden op een beveiligd netwerk, kampt met beveiligingsproblemen.