Ook tattooshops, taxi's en fysiotherapeuten krijgen 4000 euro compensatie
Meer bedrijven die door overheidsmaatregelen in de problemen zijn krijgen 4000 euro netto compensatie van de overheid. Het gaat onder meer om contactberoepen (zoals tattooshops), taxibedrijven en tandarts- en fysiopraktijken. Ook kleine mkb-bedrijven die etenswaren aanbieden of toeleveranciers van eet-en drinkgelegenheden en culturele evenementen krijgen steun.
Het kabinet komt daarmee tegemoet aan de ophef onder veel mkb’ers die zich recentelijk beklaagden over het feit dat zij niet in aanmerking voor compensatie zouden komen. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economisch Zaken beloofde vorige week met een oplossing te komen. Die is nu gevonden door de lijst met bedrijfsactiviteiten uit te breiden.
De nieuw toegevoegde bedrijven kunnen vanaf volgende week, te beginnen op 15 april, een aanvraag indienen. Hiervoor kunnen zij zich wenden tot het loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hier staat ook de lijst met zogeheten SBI-codes die toegang tot de compensatieregeling geven.
Zorg
Voor zorgondernemers als tandartsen en fysiotherapeuten gelden overigens extra voorwaarden, omdat zij ook in aanmerking kunnen komen voor de zogeheten continuïteitsbijdrage die zorgverzekeraars uitkeren. Hun wordt om een extra verklaring gevraagd waarin zij moeten aangeven welk deel van de omzetuitval en de personeelskosten al door de continuïteitsbijdrage wordt vergoed. Het kabinet wil op die manier overlap tussen regelingen voorkomen.
Ondernemingen die menen dat ook zij recht hebben op de tegemoetkoming, maar zichzelf niet in de lijst terugvinden, kunnen alsnog een aanvraag indienen bij de RVO. Die zal per geval naar billijkheid beoordelen of de nering toch in aanmerking voor compensatie moet komen.
Kappers
Bedrijven die al in aanmerking kwamen voor de TOGS-regeling kunnen sinds vrijdag 27 maart een eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro aanvragen waarmee ze hun vaste lasten kunnen betalen.Het bedrag is bedoeld om de huur van een bedrijfspand te betalen of de energierekening. De regeling is in het leven geroepen voor bedrijven die door de beperkingsmaatregelen die de overheid heeft opgelegd verplicht dicht zijn of anderszins zwaar geraakt zijn. Denk hierbij aan de horeca, kappers en de reisbranche.
De tegemoetkoming van 4000 euro is niet bedoeld om salariskosten van te betalen. Daarvoor kunnen bedrijven zich richten tot het UWV dat een tegemoetkoming in de loonkosten uitkeert. Deze NOW-regeling is opengesteld voor alle bedrijven die van maart tot en met mei minimaal 20 procent minder omzet draaien dan normaal. Mochten de beperkingen langer voortduren, dan worden de regelingen mogelijk verlengd.
Uitbreiding garanties
Behalve uitbreiding van de compensatieregeling van 4000 euro verruimt het kabinet ook een aantal maatregelen waardoor bedrijven makkelijker aan krediet kunnen komen om de crisis uit te kunnen zingen. Het gaat daarbij om verdere uitbreiding van de Garantie Ondernemersfinanciering (GO-regeling) naar 10 miljard euro. Ook gaat de overheid leverancierskrediet herverzekeren tot een bedrag van twaalf miljard euro.
Daarnaast gaat de premie op de verruimde regeling Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf (BMKB) omlaag van 3,9 naar 2 procent en gaat het garantiebudget omhoog naar 1,5 miljard. Tegelijkertijd roept het kabinet banken op om zelf te blijven kijken naar de kosten die zij hun klanten in rekening brengen.
Werkgeversorganisaties MKB Nederland en VNO-NCW zijn blij met de maatregelen en stellen dat de overheid ‘witte vlekken in het noodpakket steeds verder invult'. Tegelijkertijd hameren zij erop dat er een vinger aan de pols wordt gehouden: ,,Ondertussen moeten we met elkaar continu blijven werken aan verdere verbeteringen en is het essentieel dat het geld ondernemers ook daadwerkelijk en snel bereikt.”
Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Met video40
Staatssecretaris grijpt in om gedupeerden toeslagenaffaire eerder te helpen
Gedupeerden in de toeslagenaffaire moeten sneller worden geholpen. Staatssecretaris Aukje de Vries (Financiën) neemt een aantal maatregelen zodat mensen die zich hebben gemeld een jaar eerder uitsluitsel krijgen of en hoeveel compensatie zij krijgen. -
Minister Adema zet opdoeken hertenkampen door, Kamer zit niet dwars
Er komt een einde aan zo'n 250 hertenkampen in Nederland. Minister Adema (Landbouw) wil niet kijken naar een uitzonderingspositie voor de grazers, zegt hij in een debat over de kwestie. Of de Kamer hem in de weg gaat zitten is nog maar de vraag. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen.
-
Al 62.500 bedrijven bij corona-noodloket, 9 miljoen euro betaald
Ongeveer 62.500 bedrijven en ondernemers hebben zich tot dusver bij het corona-noodloket gemeld voor een bedrag van 4000 euro om de meest acute nood te kunnen verlichten. Inmiddels hebben ook al zeker 2200 bedrijven het geld uitgekeerd gekregen. Daarmee is 9 miljoen euro gemoeid, meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. -
-
-
Kabinet gooit roer om: meer noodlijdende ondernemers in de non-foodsector krijgen acute steun
Na snoeiharde kritiek vanuit ondernemend Nederland heeft het kabinet gisteravond besloten de regeling voor acute noodsteun te verruimen. Winkels in de non-foodsector die wel open zijn, maar dramatische omzetkeldering hebben, mogen vanaf maandag een verzoek indienen voor een eenmalige gift van vierduizend euro. -
Onderwijsminister sluit smartphoneverbod in de klas niet langer uit
Onderwijsminister Dennis Wiersma sluit het niet meer helemaal uit dat er een verbod komt om smartphones te gebruiken in de klas. In november was Wiersma samen met een meerderheid van de Kamer tegen het voorstel van het CDA en de PVV. Dat was aan de leraren zelf, vond hij. Maar de minister hoort signalen dat het leraren amper lukt de smartphone eigenstandig uit de klas te weren. Hij wil daarom in gesprek met onder meer scholen en staat open voor een verbod als daar grote behoefte aan is.