‘Opgepakte terreurverdachten Eindhoven hadden Rutte, Baudet en Wilders in vizier’
De negen terreurverdachten die vorige week in Eindhoven werden opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag, hadden het mogelijk gemunt op premier Rutte, Geert Wilders en Thierry Baudet. De dreiging wordt door politie en Openbaar Ministerie zeer serieus genomen, schrijft De Telegraaf.
Maandag werd bekend dat premier Rutte extra zware beveiliging heeft gekregen na signalen vanuit de hoek van de georganiseerde misdaad dat hij mogelijk doelwit is van een aanslag of ontvoering. Politie en OM zouden de dreigingen los van elkaar zien.
De vorige week in Eindhoven opgepakte mannen hebben de leeftijd van 18 tot en met 31 jaar, met stuk voor stuk een Nederlands paspoort. Acht van hen zijn ook hier geboren, één verdachte is afkomstig uit Afghanistan. Volgens justitie zou de groep sympathiseren met IS en het jihadistische gedachtegoed van die terroristische organisatie.
‘Heel nare teksten’
De Telegraaf meldt dat bij invallen geen wapens of explosieven in beslag zijn genomen, maar wel gegevensdragers. Advocaat Peter Plasman, die twee van de verdachten bijstaat, stelt dat de beschuldiging gebaseerd is op een ‘melig gesprek’ dat de verdachten hadden tijdens het opzetten van een film op Netflix.
Daarin zijn nare teksten gezegd en zijn de politici genoemd. ,,Maar er is nooit sprake geweest van een serieus plan, waarbij besproken is hoe en wie dat gaat doen.” De twee verdachten die Plasman verdedigt ‘noemen zichzelf echt heel dom dat ze hierover hebben meegepraat’, aldus de raadsman.
In chatgesprekken tussen de verdachten zouden de politici niet genoemd zijn. Volgens Plasman werden er tijdens de chatgesprekken wel ‘vervelende teksten’ uitgewisseld, maar niks waaruit blijkt dat zijn cliënten ‘een jihadistisch gedachtegoed’ hebben.
Langer vast
Het Openbaar Ministerie wil desgevraagd niet reageren, omdat het ‘gaat om een lopend strafrechtelijk onderzoek’ , aldus een woordvoerder.
De negen mannen worden verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie, het voorbereiden van een aanslag en het volgen van terroristische training. De rechter-commissaris in Rotterdam oordeelde woensdag dat er genoeg reden is om de groep nog 14 dagen langer vast te houden.
‘Het houdt nooit op’
PVV-leider Geert Wilders twitterde afgelopen donderdag al dat hij mogelijk doelwit zou zijn: ‘Bilal el M. wilde een kogel door mijn hoofd jagen. De vorige week in Eindhoven gearresteerde jihadi’s hadden blijkbaar soortgelijke plannen. Het houdt nooit op’, schrijft hij.
Afgelopen zondag werd het Haagse raadslid en voormalig PVV’er Arnoud van Doorn aangehouden in Den Haag. Hij werd verdacht van het voorbereiden van een ernstig misdrijf op premier Mark Rutte. Van Doorn zou zich verdacht hebben opgehouden in de buurt van de premier. Omdat na onderzoek bleek dat Van Doorn onschuldig was, liet het OM de verdenking tegen hem later deze week vallen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video's
Rutte pas na indringend gesprek akkoord met extra beveiliging
Na signalen dat demissionair premier Mark Rutte ernstig wordt bedreigd uit de hoek van de georganiseerde misdaad, is er met de veiligheidsdiensten afgelopen maand een hoogoplopend conflict ontstaan. Rutte wilde beslist geen zichtbare beveiliging. De veiligheidsdiensten drongen hier tevergeefs op aan. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
PREMIUMtoeslagenaffaire
Enquête geeft inzicht in uithuisplaatsingen: ‘Kinderen, inkomen en huis in paar maanden kwijt’
Toeslagenouders zijn een eigen enquête begonnen over uithuisplaatsingen. Zo willen ze de stem van ouders laten horen, die niet alleen hun geld, maar ook hun kinderen verloren nadat de Belastingdienst ze onterecht als fraudeur aanmerkte. -
Opinie
Er is niets geleerd van de lessen van Pim Fortuyn
Vandaag twintig jaar geleden werd Pim Fortuyn vermoord. Problemen die hij destijds benoemde spelen nu nog, waaronder immigratie, maar een serieus debat verzandt steeds in polarisatie, stelt Hans Smolders. -
Reacties op beveiliging Rutte: ‘Dit is de oogst na jaren van afbraak’
‘Het is wat dubbel om nu met kletskassa’s te komen’, en ‘De e-bike is met afstand de allerslechtste uitvinding’: dit zijn enkele van de onderwerpen uit het nieuws die lezers bezighouden. Hieronder staan alle brieven die in de krant van woensdag 29 september verschenen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl.
-
4 jaar na de moord op Humeyra: straf voor doodslag van 15 naar 25 jaar
Waar al jaren voor wordt gepleit, lijkt nu aanstaande: de maximale straf voor doodslag gaat van 15 naar 25 jaar. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor en ook in de Eerste Kamer lijkt het kamp van de voorstanders groot genoeg te zijn. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen.