Volledig scherm
Jesse Klaver. © Photo News

Ophef over Klavers ‘papadag’

Ophef over de ‘papadag’ van Jesse Klaver. Mogen onderhandelingen over een nieuw kabinet wijken voor gezinsbelangen?

Op vrijdagen liggen de formatieonderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks stil. Premier Rutte en informateur Edith Schippers zitten dan in de wekelijkse ministerrraad.

GroenLinks-leider Klaver, die pleitte voor een vrije dag, greep de afspraak aan om zijn achterban op de hoogte te stellen van zijn vrijdagse plannen. In een e-mail aan GroenLinks-leden, die begint met de aanhef ‘Vriend’, schreef Klaver:

,,In het begin hebben we samen afgesproken om niet op vrijdag te vergaderen. Fijn, want dan ben ik het liefst bij mijn kinderen. Zeker als het zulk lekker weer is. Na het weekend gaan we dan met nieuwe energie weer verder."

Ouderschapsverlof

Dit ouderschapsverlof tijdens belangrijke onderhandelingen over een nieuwe regeringscoalitie schoot bij velen in het verkeerde keelgat. Op social media werd Klavers ‘papadag’ druk besproken. Variërend van ,,Neemt hij zijn werk wel serieus?" en ,,Mensen die op doordeweekse dagen aan papadagen doen, horen niet in de eredivisie van de politiek" tot ,,Laat die man toch"!

Het irriteert veel critici vooral dat Jesse Klaver zich er in hun ogen in het openbaar op laat voorstaan dat hij de vrijdag met z’n gezin doorbrengt:

‘Virtue signalling (laten zien hoe goed je bent – red.) op kosten van de belastingbetaler’, schreef Hans van Rijnsoever op twitter. ‘Klaver is tot in detail een kopie van Justin Trudeau’ (de Canadese premier – red.) 

Onder vuur

Mannelijke politici die zich uitlaten over de zorg voor hun kinderen liggen vaker onder vuur. Over voormalig PvdA-leider Wouter Bos werd geschimpt omdat hij zich, nadat hij uit de politiek stapte, met ‘papadagen’ aan zijn kinderen wilde wijden. Dit hield Bos overigens niet lang vol: hij accepteerde al snel een drukke baan bij adviesbureau KPMG.

Ook over Lodewijk Asscher, de huidige voorman van de sociaaldemocraten, werd wat lacherig gedaan toen hij vertelde liever de avonden met zijn kinderen door te brengen dan in een café met journalisten.