Volledig scherm
Wopke Hoekstra, minister van Financiën © ANP

Oppositie: Alle bezoeken Saoedi-Arabië uitstellen

Het kabinet moet alle bezoeken en geplande handelsmissies naar Saoedi-Arabië uitstellen tot er duidelijkheid is over de verdwijning en vermoedelijke moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Dat willen PvdA, SP en GroenLinks.

Quote

De verdwij­ning en vermoede­lij­ke moord kunnen niet zonder gevolgen blijven

Lilianne Ploumen, PvdA

Minister Wopke Hoekstra van Financiën heroverweegt momenteel zijn deelname aan een conferentie in de Saoedische hoofdstad Riyaad. Rutte zei in een debat over de EU-top dat Hoekstra uiterlijk eind deze week ‘of misschien wel eerder’ beslist of hij zijn bezoek afzegt. ,,Hij heeft gezegd: het ligt niet in de rede dat hij gaat. We volgen de situatie van uur tot uur.” Over de voorgenomen handelsmissies wilde hij niks zeggen. ,,Dat gaat stap voor stap.”SP-Kamerlid Renske Leijten wil dat Hoekstra morgenmiddag vóór de stemmingen duidelijkheid geeft.

In november en december staan Nederlandse handelsmissies naar het land gepland. Bij de tweede missie reist minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking mee. Die missies kunnen volgens de linkse oppositiepartijen niet plaats vinden. ,,De verdwijning en vermoedelijke moord kunnen niet zonder gevolgen blijven”, vindt PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen.

Te vroeg

Volgens bronnen binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken is het nog ‘te vroeg’ om een streep te zetten door de handelsreizen. ,,Er is nog alle tijd om een beslissing te nemen. We wegen uiteraard de ontwikkelingen van de komende tijd mee.” Bedrijven kunnen zelf wel besluiten niet meer naar Saoedi-Arabië af te reizen.