Volledig scherm
Ronald van Raak (SP) tijdens het Tweede Kamerdebat over de afschaffing van het raadgevend referendum © ANP

Oppositie baalt van extra advies over afschaffen referendum

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer balen van de extra toelichting die de Raad van State vandaag heeft gegeven over het kabinetsplan om géén referendum toe te staan over afschaffing van het referendum. ,,Andere deskundigen zijn het hier simpelweg niet mee eens”, zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak.

De Raad van State houdt vast aan de conclusie dat het kabinet de referendumwet kan intrekken zonder dat daar een referendum over mag worden gehouden. De gekozen constructie ‘is juridisch houdbaar, maar de wetgever moet de politieke vraag beantwoorden of deze wenselijk is’, zo meldt het adviesorgaan.

​De extra toelichting kwam er op aandringen van de oppositie. Het debat over afschaffing van het referendum werd vorige week om die reden geschorst. Vanavond gaat het debat verder. D66-minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken moet de intrekkingswet dan opnieuw verdedigen. ​

Truc

Quote

Het is juridisch niet in de haak om tijdens het spel de spelregels te veranderen

Nevin Özütok, GroenLinks

,,Eigenlijk zegt de Raad van State dat de regering met deze truc kan wegkomen”, reageert SP-Kamerlid Ronald van Raak. ,,​Maar a​ndere staatsrechtgeleerden zeggen simpelweg dat dit niet klopt.”

Volgens ​Van Raak vinden veel deskundigen dat ‘je het niet kunt maken om een democratisch recht af te schaffen zonder mensen iets te vragen’. ,,Zelfs D66-prominenten, onder wie Jan Terlouw, stellen dat het niet kan. Dus de vraag is: hoe hard wil je burgers op hun ziel trappen?”

Ook GroenLinks is niet blij met de nieuwe toelichting van de Raad van State. ,,Ik denk nog steeds dat de rechtszekerheid in het geding is”, zegt Kamerlid Nevin Özütok. ,,Het is juridisch niet in de haak om tijdens het spel de spelregels te veranderen.”

Terugfluiten

Eerder gaf hoogleraar staatsrecht Wim Voermans aan dat het ‘in strijd is met de huidige wet’ om een referendum over afschaffen van het referendum onmogelijk te maken. ,,In de wet staat nu een artikel dat voorschrijft dat er altijd een periode moet worden gegund waarin burgers een raadgevend referendum kunnen afdwingen. Dat gebeurt nu niet. Een rechter zou het kabinet op dat punt kunnen terugfluiten.”

De coalitiepartijen – VVD, CDA, D66 en ChristenUnie – zullen Ollongren waarschijnlijk steunen. ,,Dat betekent dat deze intrekkingswet met een krappe meerderheid wordt aangenomen”, zegt Özütok van GroenLinks. ,,Maar daarna moet het nog naar de Eerste Kamer. Ik denk dat dit wetsvoorstel daar héél kritisch bekeken gaat worden.”