Voorzitter van de klimaattafels, VVD'er Ed Nijpels (r), biedt het ontwerp-klimaatakkoord aangeboden aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.
Volledig scherm
Voorzitter van de klimaattafels, VVD'er Ed Nijpels (r), biedt het ontwerp-klimaatakkoord aangeboden aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. © ANP

Oppositie krijgt vóór verkiezingen doorrekening klimaatakkoord

De Tweede Kamer kan nog voor de provinciale verkiezingen beschikken over de doorrekeningen van het ontwerp-klimaatakkoord. Dat hebben het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) laten weten aan minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en aan de voorzitter van het klimaatberaad, Ed Nijpels.

  1. Klaver: Zonder CO2-taks voor bedrijven kan kabinet fluiten naar steun
    Play
    video

    Klaver: Zonder CO2-taks voor bedrijven kan kabinet fluiten naar steun

    GroenLinks wil alleen nog zaken doen met het kabinet als het bedrijven verplicht belasting te betalen over hun CO2-uitstoot. Partijleider Jesse Klaver heeft zelf het initiatief genomen voor een wetsvoorstel waarmee energieslurpers een flinke CO2-heffing tegemoet kunnen zien. Steunt de coalitie dit voorstel niet, dan kan het kabinet fluiten naar steun voor klimaatmaatregelen of belastingplannen, stelt hij.