Volledig scherm
Premier Mark Rutte. © ANP

Oppositie: Rutte gechanteerd door grote bedrijven

De oppositie in de Tweede Kamer neemt geen genoegen met de nadere tekst en uitleg van premier Mark Rutte over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting. Het gaat hier om de heffing op de winstuitkering (dividend) aan aandeelhouders.

Op aandringen van oppositiepartijen moest Rutte vandaag een onderbouwing geven van het besluit van de coalitiepartijen om de belasting te schrappen. Zij namen dat tijdens de formatie, zonder dat daarover in de verkiezingsprogramma's van de vier partijen met een woord was gerept. Volgens de oppositie is Rutte gechanteerd door grote bedrijven en gaat het om een cadeautje van 1,4 miljard euro aan aandeelhouders.

De NOS meldde gisteren namelijk dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie tot de maatregel zouden zijn gekomen na dreigende woorden van Shell, Unilever, AkzoNobel en Philips. Twee van de vier multinationals zouden de coalitiepartijen te verstaan hebben gegeven dat ze het lot van de dividendbelasting zwaar zouden meewegen bij hun beslissing al of niet in Nederland te blijven. Shell en Unilever hebben beide hoofdkantoren in Nederland en in Londen.

'Flutbriefje'

GroenLinks noemt de reactie van Rutte een flutbriefje. Samen met andere oppositiepartijen hamert de partij op verdere informatie, zoals adviezen van ambtenaren. Uit zo'n advies zou blijken dat een afschaffing werd afgeraden. Rutte wil echter niet alle documenten vrijgeven die tijdens de vorming van zijn kabinet zijn gebruikt.

De afschaffing van de dividendbelasting was vandaag ook onderwerp van gesprek tijdens het debat van de financiële beschouwingen in de Tweede Kamer. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) deed tijdens een marathondebat al een verwoede poging de maatregel te verdedigen. Hij wees op de noodzaak om Nederland aantrekkelijk te houden voor bedrijven.

De minister benadrukte verder dat Groot-Brittannië geen dividendbelasting heeft. En collega's in drie landen met de euro zouden hem hebben toevertrouwd een belasting voor bedrijven ,,flink'' te gaan verlagen. Maar Hoekstra erkende dat er geen ,,harde bewijzen'' bestaan dat de afschaffing van de dividendbelasting gaat werken.

Coalitie

Ook Sybrand Buma (CDA), Klaas Dijkhoff (VVD) en Alexander Pechtold (D66) namen 's middags alle tijd om namens de coalitiepartijen aan journalisten uit te leggen waarom de maatregel die in geen enkel partijprogramma stond, toch een goed idee is: Nederland moet zich wapenen tegen de gevolgen die de brexit heeft voor onze concurrentiepositie, het Verenigd Koninkrijk heeft immers helemaal geen dividendbelasting. Shell en Unilever hebben nu nog hoofdkantoren in Nederland, dat moet vooral zo blijven. En Nederlandse bedrijven zoals Akzo worden zo minder vatbaar voor vijandelijke overnames.

Verontwaardigd

FNV is verontwaardigd. De vakbond wijst erop dat Shell, AkzoNobel, Unilever en Philips gezamenlijk niet meer dan 200 miljoen euro aan belasting betalen. ,,Deze bedrijven mogen blij zijn dat ze in zo'n mooi land kunnen werken, met zulke goeie sociale voorzieningen, met zulk hoog en goed opgeleid personeel'', aldus FNV-voorzitter Han Busker.

De vakbond vindt dat Nederland de 1,4 miljard euro die de dividendbelasting oplevert beter kan gebruiken. ,,Het kabinet gaat uit van de foute veronderstelling dat als je het bedrijfsleven maar in de watten legt, dat de mensen en de samenleving daarvan vanzelf gaan profiteren.''

Premier Rutte zal zich woensdag in de Kamer opnieuw moeten verantwoorden voor de afschaffing. De coalitie schaarde zich achter het verzoek voor een debat, zodat de premier nog eens alles kan uitleggen.