Volledig scherm
Edgar Mulder (PVV) © ANP

Oppositie saboteert afschaffen wet-Hillen: 35 uur spreektijd aangevraagd

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer halen alles uit de kast om de afschaffing van een belastingvrijstelling voor mensen met een afgelost huis te voorkomen. PVV-Kamerlid Edgar Mulder heeft voor het debat over de Wet-Hillen maar liefst 20 uur spreektijd aangevraagd, zijn 50PLUS-collega Martin Van Rooijen is van plan 15 uur te spreken.

Op de agenda van de Kamer staat het debat komende dinsdag pas om 19.15 uur ingepland. Woensdagavond is de afronding voorzien. Als Mulder en Van Rooijen hun spreektijd vol weten te maken, loopt de wetsbehandeling vertraging op, terwijl er donderdag al over gestemd zou moeten worden. Daarna pas kan de Eerste Kamer ermee aan de slag.

De coalitiepartijen willen dat de senaat nog dit jaar de wet aanneemt, zodat het belastingvoordeel per 2019 kan worden afgeschaft. De Belastingdienst heeft een jaar nodig om haar systemen daarvoor te wijzigen.

Volgens de spelregels van de Tweede Kamer, opgenomen in het reglement van orde, mogen Kamerleden zelf bepalen hoe lang zij willen spreken over een wetsvoorstel. Een Kamermeerderheid kan de spreektijd echter wel maximeren, zo bepaalt artikel 64.

'Asociaal'

Quote

Dit wetsvoor­stel is pas twee weken oud. Wij zijn niet het stempelbu­reau van het kabinet

Martin van Rooijen, 50Plus

Mulder noemt het ‘asociaal’ dat het kabinet de Wet-Hillen wil afschaffen. ,,Daarom filibuster”, twittert hij, verwijzend naar de Amerikaanse term voor parlementaire sabotage. Van Rooijen is ook tegen het plan, maar protesteert daarnaast tegen de vliegende haast waarmee de afschaffing van de Wet-Hillen door het parlement wordt ‘gejast’. ,,Dit wetsvoorstel is pas twee weken oud. Wij zijn niet het stempelbureau van het kabinet”, stelt hij. Hij wil dat de wetsbehandeling wordt uitgesteld, zodat de Kamer een zorgvuldige afweging kan maken.