Volledig scherm
Van links naar rechts: Onderhandelaars Sybrand Buma (CDA), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Mark Rutte (VVD) en Alexander Pechtold (D66). © ANP

Oppositie wil Rutte horen over bedrijvenlobby tegen dividendtaks

'Riekt naar chantage'De linkse oppositie wil van premier Mark Rutte weten of de regeringscoalitie inderdaad is gezwicht voor de druk van vier multinationals om de dividendbelasting af te schaffen.,,Dit riekt naar chantage'', stelt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij wil een debat met de premier en krijgt in ieder geval steun van SP en PvdA. 

Volgens berichtgeving van de NOS zijn VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gezwicht na dreigende woorden van Shell, Unilever, AkzoNobel en Philips. Twee van de vier multinationals zouden de coalitiepartijen te verstaan hebben gegeven dat ze het lot van de dividendbelasting zwaar zouden meewegen bij hun beslissing al of niet in Nederland te blijven. Shell en Unilever hebben beide hoofdkantoren in Nederland en in Londen.

Dividendbelasting is een belasting op winst die bedrijven uitkeren aan de aandeelhouders. Die uitkering heet dividend. Beleggers betalen 15 procent belasting over die uitkering.  Afschaffing ervan zou de concurrentiepositie van de bedrijven verbeteren. Het schrappen van de dividendbelasting scheelt Nederland 1,4 miljard euro aan belastinginkomsten.

Debat

Vorige week, tijdens het debat over de regeringsverklaring van zijn nieuwe kabinet, liet premier Mark Rutte al doorschemeren een uittocht van bedrijven te vrezen, mocht het afschaffen van de belasting geen doorgang vinden. ,,Ik wil niet dat we hier een situatie krijgen als in België, waar op InBev na alle Belgische bedrijven weg zijn." Hij bevestigde dat het bedrijfsleven de afschaffing bepleitte, maar verzekerde dat die in het algemeen belang is. 

Ook VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO bevestigden hun lobby. Voorman Hans de Boer: ,,De Brexit maakt het thema van de dividendbelasting extra urgent omdat het Verenigd Koninkrijk deze belasting niet kent en er een hevige strijd wordt gevoerd om bedrijven.

Volgens Rutte moet Nederland als kleine, open economie de concurrentie aan met andere landen op het gebied van vestigingsklimaat. Behoud van de dividendbelasting zet volgens hem banen op de tocht. Bovendien zijn Nederlandse toeleveringsbedrijven afhankelijk van de vestiging van multinationals in ons land. ,,Het gaat om een maatschappelijk belang”, aldus Rutte toen. ,,Het gaat ons om de banen van hele normale Nederlanders.”

Hoorzitting

Oppositiepartijen GroenLinks, SP en de PvdA lieten na het debat weten op korte termijn een hoorzitting te organiseren over de omstreden maatregel de dividendbelasting voor grote internationale bedrijven af te schaffen. Dat voornemen werd gisteren door de Tweede Kamer aangenomen.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer refereerde vandaag in een tweet nog eens aan dat initiatief: ,,De argumenten voor afschaffing van dividendbelasting zijn nog altijd niet boven water. De hoorzitting waar we o.a. Shell en VNO willen horen, geeft misschien meer duidelijkheid..."

Lees ook: 'Afschaffen dividendbelasting maakt Nederland aantrekkelijker'.