Volledig scherm
Overzicht van de Eerste Kamer in Den Haag. © ADN Beeldredactie

Opvolger Barth wellicht niet op tijd benoemd in senaat

Stemming donorwetHet is onzeker of de beoogde opvolger voor de vandaag vertrokken PvdA-senator Marleen Barth aanstaande dinsdag al benoemd kan worden in de Eerste Kamer, laat de PvdA weten. Terwijl op die dag de belangrijke stemming over de donorwet van Pia Dijkstra plaatsvindt.

Marleen Barth legt per direct het lidmaatschap van de Eerste Kamer neer, maakte ze vanmorgen bekend in een verklaring. De zetel van Barth wordt ingenomen door Wouter van Zandbrink, aldus de PvdA.

Volgens een woordvoerder van de partij is het echter 'onzeker' of de nieuwe senator al  benoemd kan worden komende dinsdagmiddag, doordat de procedures van de Kiesraad tijd in beslag nemen.

Geldige stem

,,Bij ons zouden 5 fractieleden vóór de nieuwe donorwet stemmen en 3 tegen. Barth was een voorstander en haar beoogd opvolger ook. Dus als hij al een geldige stem heeft bij de stemmingen, dan blijft de uitslag vanuit de PvdA gelijk. Mocht zijn benoeming echter niet op tijd komen dan zal één van de tegenstanders zich onthouden van stemming en wordt het 4 tegen 2. De stemverhouding binnen de PvdA-fractie blijft dus ondanks het vertrek van Barth gelijk.''

Niet de partijen zelf, maar de Kiesraad benoemt de Eerste Kamerleden door kandidaten op de kieslijst te benaderen. Vervolgens beoordeelt de senaat of de verkozen verklaarde kandidaten kunnen worden toegelaten als lid. 

Voldoen aan vereisten

Daarbij vindt een zogeheten geloofsbrievenonderzoek plaats waarmee wordt bekeken of de benoemde kandidaat aan de vereisten voor het lidmaatschap voldoet. Ook controleert de Eerste Kamer of de kandidaat geen nevenfuncties vervult die strijdig zijn met het lidmaatschap van de Kamer.  

Dit hele proces kost volgens een woordvoerster van de Kiesraad tijd, in principe twee weken. ,,Ik ga niet zeggen dat het sneller lukt, maar we kunnen wel ons best doen om dat te realiseren'', aldus de zegsvrouw. Ze kan niet aangeven of de voorzitter van de senaat al officieel het vertrek van Barth aan de Kiesraad heeft meegedeeld.  

Volledig scherm
Wouter van Zandbrink (PvdA)