Volledig scherm
Máxima en toenmalig staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) in Vietnam, op archiefbeeld uit 2011. © ANP

Oud-bewindsman Bleker demonstreert tegen beleid opvolger Schouten

Het gebeurt zelden: een oud-bewindspersoon die demonstreert tegen het beleid van zijn opvolger. Vandaag staat Henk Bleker tussen de koeienstront op het Binnenhof. Hij wil de Nederlandse export van jongvee ‘van de ondergang redden’.

Quote

Ik spring in de bres voor Hollands glorie

Henk Bleker

Als minister Carola Schouten van Landbouw vanochtend naar de Tweede Kamer loopt, zal ze gek opkijken. Voor de ingang staat haar voorganger Henk Bleker, tussen 2010 en 2012 CDA-staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Met in zijn hand flyers en naast hem een stel ‘pinken’: eenjarige runderen die nog geen melk geven.

,,Als je ergens passie voor hebt, dan doe je dit”, zegt de oud-bewindspersoon over zijn actie. ,,Ik ga niet voor een ditje of datje demonstreren. Het moet ergens over gaan. En dat is vandaag zo. Ik spring in de bres voor Hollands glorie.”

Bleker is nu voorzitter van de brancheorganisatie Vee & Logistiek Nederland. Hij wordt betaald om op te komen voor vee-exporteurs. Die zitten in de knel door het fosfaatstelsel, dat boeren verplicht om mestrechten te kopen voor elke koe die ze bezitten. Zo wil de overheid het mestprobleem in de perken houden.

,,Het gevolg is dat boeren massaal hun jongvee moeten wegdoen, omdat die dieren nog geen melk geven en daardoor te weinig geld opleveren. Ook is het voor veel opfokkers door de fosfaatrechten onbetaalbaar geworden om kalfjes groot te brengen. Het gevolg: de export van jongvee stort in.”

Quote

Ik begrijp dat het gevoelig ligt, als ex-bewindsper­soon. Maar ik kan dit niet verdragen

Henk Bleker

Waarom vindt u dat zo erg?
,,De export van pinken – naar landen als Kenia, Marokko en Rusland – is al héél lang het vlaggenschip van de Nederlandse zuivelindustrie. Er gaat geen staatsbezoek voorbij of leden van onze koninklijke familie bezoeken in het buitenland een van oorsprong Nederlandse koe. Als je in China komt, zeggen ze: ‘Wij hebben de meeste boeren, jullie hebben de beste koeien’.”

Levert ons dat veel op?
,,De afgelopen tien jaar zo’n 100 miljoen euro per jaar. En in de slipstream daarvan exporteren we ook zaken als stalinrichting, melkinstallaties, kennis en advies. Nog eens zo’n 200 miljoen euro. Het ging de afgelopen jaren gemiddeld om zo’n 50.000 dieren per jaar. Dat is nu al teruggelopen naar minder dan 30.000 dieren. Verder zien we de import van melkkoeien nu opeens toenemen. Jong melkvee komt uit Denemarken, Duitsland en Polen. Ik vind dat een bizar effect. En doodzonde.”

Wat wilt u eigenlijk?
,,Ik wil dat jongvee voor de export wordt vrijgesteld van het fosfaatrechtenstelsel. Ik vind het onverantwoord om fantastische jonge dieren die nog jarenlang aan de melkproductie kunnen bijdragen in het buitenland – óók in ontwikkelingslanden – hier naar het slachthuis te laten verdwijnen.”

Als staatssecretaris stond u zelf oog in oog met demonstranten. Hoe is het om nu zelf actievoerder te zijn?
,,Ik zal je eerlijk zeggen dat ik dit nog nooit eerder heb gedaan. Ik vind het ook wel spannend. Ik begrijp dat het gevoelig ligt, als ex-bewindspersoon. Maar ik kan dit niet verdragen. Minister Schouten kan mijn oproep niet negeren: dit gaat over onze export, onze dieren en onze tradities. Daar strijd ik voor.”