Volledig scherm
Oud-SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf met zijn partijleider Kees van der Staaij (SGP) tijdens zijn afscheid van de Tweede Kamer. © ANP/Bart Maat

Oud-SGP-Kamerlid vindt liefdesgeluk bij VVD-staatssecretaris

Oud-SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf heeft al ‘een paar maanden’ een relatie met staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken). Dat werd vandaag op het VVD-congres duidelijk, toen presentator Paul de Leeuw aan het slot van het partijcongres een grapje maakte over haar ‘verkering met een SGP’er’.

,,Een VVD’er en een SGP’er, dat kan gewoon”, stelde Van Ark na afloop van het partijcongres van haar partij op Papendal. Dat is opvallend, want de SGP-politicus verliet na bijna acht jaar Kamerlidmaatschap in april 2018 de Tweede Kamer om zijn huwelijk te redden, zo schreef hij in zijn afscheidsbrief. Inmiddels is de 49-jarige Dijkgraaf gescheiden, wat in strenggelovige SGP-kringen ongebruikelijk is. Van Ark (45) scheidde in 2013 van haar man. Ze heeft twee dochters, Dijkgraaf drie zonen.

Volledig scherm
Tamara van Ark, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, is de nieuwe vriendin van Elbert Dijkgraaf. © ANP/Koen van Weel

Elbert Dijkgraaf bevestigt zijn relatie met Van Ark. Hij stelt dat de twee hun relatie ‘geprobeerd hebben uit de pers te houden’. ,,Mijn kinderen hebben een lastige tijd gehad en ik wilde hen beschermen.”

Netwerkgesprek

Nu het nieuws op straat ligt, wil hij wel vertellen hoe de twee op elkaars pad kwamen. In de maanden na zijn vertrek uit de Kamer dronk het gerespecteerde oud-Kamerlid kopjes koffie met een aantal bewindslieden. Naast Mark Rutte en Wopke Hoekstra nodigde ook Van Ark hem uit. ,,Niet omdat ze dacht: ‘wat een leuke man is dat toch’, maar voor een netwerkgesprek.” Toch groeide dat eerste gesprek uit tot een relatie, die nu al ‘een aantal maanden’ duurt.

Quote

Ze nodigde me niet uit omdat ze dacht: ‘wat een leuke man is dat toch’, maar voor een netwerkge­sprek

Elbert Dijkgraaf

Dijkgraaf schreef in april in zijn afscheidsbrief, die door Kamervoorzitter Khadija Arib werd voorgelezen, dat er al een aantal jaar ‘steeds meer spanning’ op zijn huwelijk stond. ,,Er is van alle kanten hard gewerkt om dat op te lossen, maar dat is tot op heden niet gelukt. Als gevolg daarvan klopt de balans tussen werk en privé niet meer.” Uiteindelijk bleek de schade aan zijn huwelijk niet meer te repareren.