Martin van Rijn is de nieuwe minister van Medische Zorg.
Volledig scherm
Martin van Rijn is de nieuwe minister van Medische Zorg. © ANP

Oudgediende Martin van Rijn (PvdA) is de komende drie maanden minister voor Medische Zorg

Oud-staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) wordt de nieuwe minister voor Medische Zorg. Hij gaat het werk de komende drie maanden doen. Van Rijn volgt de oververmoeide Bruno Bruins op, die gisteren ontslag nam.

De PvdA’er Van Rijn was tussen 2012 en 2017 in het vorige kabinet-Rutte staatssecretaris voor Volksgezondheid. De benoeming is zeer opvallend: de PvdA zit niet in de coalitie. Toch levert die partij nu tijdelijk een minister.

,,Partijkleur is nu even niet interessant’’, zegt premier Rutte. ,,Ik ben blij te kunnen melden dat een zeer ervaren persoon bereid is gevonden deze functie de komende drie maanden te gaan vervullen, als tijdelijke minister voor Medische Zorg. Hij doet dit op persoonlijke titel. Er zijn maar weinig mensen die direct inzetbaar zijn. Hij behoorde tot de beste leden van het vorige kabinet.’’

Van Rijn ging na zijn politieke loopbaan verder als voorzitter van de raad van bestuur van de ziekenhuisgroep Reinier Haga. Rutte belde hem gisteravond op met de vraag of hij dat wilde doen. Daarna heeft ook overleg plaatsgevonden tussen Rutte en PvdA-Leider Lodewijk Asscher.

Volgens bronnen rond het kabinet heeft Rutte ook contact gezocht met oud-minister Edith Schippers gisteren, maar die heeft bedankt voor de eer. De voormalig VVD-minister van Volksgezondheid staat sinds vorig jaar aan het hoofd van DSM Nederland.

In Achter het Verhaal praat politiek verslaggever Peter Winterman over de opvallende keuze:

PvdA

Van Rijns benoeming betekent niet dat de oppositiepartij nu ineens een vaste gedoogpartner is van het kabinet. De PvdA wil de handen vrij houden om kritiek te kunnen uitoefenen op de corona-aanpak van het kabinet. Van Rijn zal in geen debatten doen waarin hij het regeerakkoord moet verdedigen. ,,Ik heb nu niet iemand met zijn ervaring in de VVD-fractie zitten.’’

Over drie maanden wordt alsnog een VVD’er aan het roer gezet, zo verwacht Rutte. ,,Wij gaan er vanuit dat de grote strijd tegen corona ons de komende maanden gaat bezighouden. Daarna gaat iemand uit de coalitie de portefeuille op normale manier invullen.’’

Martin van Rijn zette zich in het vorige kabinet in voor de verpleeghuiszorg. Hij zorgde er onder andere voor dat er ruim 2 miljard euro extra beschikbaar kwam voor de zorg. Dat kwam door een wetswijziging waardoor het huidige kabinet ineens verplicht was een advies te volgen om meer handen aan het bed vrij te maken.

Ouderenzorg

De PvdA-staatssecretaris kreeg tijdens zijn bewind veel kritiek op de stand van zaken in de ouderenzorg. Zo deed zijn vader, samen met Ben Oude Nijhuis, in het Algemeen Dagblad zijn beklag over de behandeling van hun echtgenotes in het verpleeghuis. Ook kwam er een grote actie onder leiding van columnist Hugo Borst.

Van Rijn geldt als uiterst ervaren. Hij kent het ministerie waar hij leiding gaat geven tot in detail. Reden waarom Rutte in deze bijzondere tijden een beroep op hem doet. ,,Wij zitten op dit moment in een van de grootste crises in de Nederlandse geschiedenis. Laten we nou blij zijn dat Martin van Rijn bereid is dit te doen.’’

Van Rijn wordt maandag pas officieel beëdigd door de Koning, maar hij gaat wel onmiddellijk aan de slag. Hij krijgt niet de leiding over het coronadossier. Dat dossier heeft CDA-minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) gisteren van Bruins overgenomen. Van Rijn moet hem daarin ondersteunen en zorgen dat de dagelijkse medische zorg goed blijft functioneren.