Öztürk over omstreden ‘moord’-uitspraak: Ik werd verkeerd begrepen

videoDenk-Kamerlid Selcuk Öztürk ontkent dat hij heeft gezegd dat Nederlandse militairen ‘willens en wetens’ onschuldige burgers in Irak hebben vermoord. Dinsdag sprak Öztürk tot woede van de Tweede Kamer over ‘moord’ in het debat over Iraakse burgerslachtoffers door een Nederlandse luchtaanval.  

In het debat over de defensiebegroting wilde Öztürk zijn uitspraken ‘rechtzetten’. ,,Het is verkeerd begrepen.” Die uitleg komt nadat De Telegraaf meldde dat advocaat Michael Ruperti namens een groep van 250 mensen - onder wie oud-Landmachtgeneraal Mart de Kruif - aangifte wil doen tegen het Denk-Kamerlid.  Zij vinden de kwalificatie moord ‘diep onjuist’. 

Recht praten

Volgens CDA-Kamerlid Martijn van Helvert wil Öztürk zijn ‘foute opmerkingen’ enkel ‘recht praten’ nu er vervolging dreigt. ,,De uitspraak is gisteren zeker gedaan, meerdere keren.”

Öztürk bestrijdt dat en zegt niet in strafrechtelijke termen over moord te hebben gesproken. ,,Ik heb alleen de gevoelens van de mensen daar willen verwoorden.” Hij biedt aan in gesprek te gaan met de F-16-vliegers die hem ‘verkeerd hebben begrepen’.  

Minister Ank Bijleveld van Defensie erkende maandag voor het eerst dat er bij twee Nederlandse luchtaanvallen in Irak burgers zijn omgekomen. In Hawija vielen zeventig doden toen een Nederlandse bom een explosievenfabriek trof en in Mosul vielen waarschijnlijk vier doden toen een woonhuis werd aangezien voor een hoofdkwartier van terreurorganisatie IS.

Volledig scherm
Selcuk Öztürk, Denk-Kamerlid, sprak dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over het Nederlands bombardement in Irak over ‘moord’. © ANP/Bart Maat
 1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
  commentaar

  Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

  Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.
 1. Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert
  Opinie

  Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert

  In zijn commentaar (20-2) stelt Hans van Soest dat Rutte 'zijn poot stijf moet houden' en dat het gat tussen wat we aan de EU afdragen en er binnenkomt niet groter moet worden. Nederland gaat weer in de zielige en ferme stand als het over bijdragen aan de EU gaat. Het past in de huidige stemming waar alles wat met de EU te maken heeft kritisch wordt bekeken en het begrip solidariteit bijna uit het vocabulaire van de Nederlander is verdwenen. Want het is toch niet zo gek dat het op één na rijkste land van de EU meer betaalt dan armere lidstaten? Veel belangrijker is dat we niet alleen moeten kijken naar uitgaven aan de EU, maar ook naar wat de EU ons in economische zin oplevert. Wetenschappelijke onderzoeken laten steeds zien dat Nederland tot de top-profiteurs behoort. In het onlangs verschenen rapport Estimating economic benefits of the Single Market for European countries and regions zijn de opbrengsten van de interne markt weer eens op een rijtje gezet.