Volledig scherm
© ANP

Pak dat tuig aan, niet het afsteken van vuurwerk

OpinieLezer Martin van Duuren uit Reeuwijk keek vrijdag met verbazing en verontwaardiging naar straatagenten die bij Jinek vertelden wat hun met oud en nieuw overkwam. ,,Van mij hadden ze gericht mogen schieten.''

Met open mond heb ik vrijdag naar de uitzending van Jinek gekeken.

Er was daar, naast hoofdcommissaris Erik Akerboom van de Nederlandse politie, een agente van de politie aan het woord over de gewelddadige nieuwjaarsnacht.‎

Zij vertelde in de uitzending hoe zij met een collega op pad ging na melding van een brand. Ter plekke is geen brand, maar worden de twee agenten opgewacht door lieden met sjaals voor hun gezicht. De politieauto wordt bestookt met zwaar vuurwerk. Daarop besluiten zij rechtsomkeert te maken.

Quote

Vuurwerk hoort gewoon bij de jaarwisse­ling, net zoals een kerstboom bij Kerstmis hoort

Op dat moment komt de brandweer het terrein op rijden. Om de brandweer niet aan hun lot over te laten, keert het duo om en probeert de brandweer assistentie te geven.

Ook de brandweer wordt bestookt met zwaar vuurwerk, ook zij besluiten rechtsomkeert te maken. De politie komt later terug met de ME en pakt een van de rellende lieden op. Tot zover mevrouw de agent.‎

Ik geniet ervan

Nu mijn verhaal. Ik ben een vuurwerkliefhebber en steek elke jaarwisseling voor een paar honderd euro vuurwerk af. Ik geniet daarvan, de familieleden en de rest van de straat ook.

Vuurwerk hoort gewoon bij de jaarwisseling, net zoals een kerstboom bij Kerstmis hoort.‎

Volgens mij is het vuurwerk het probleem helemaal niet.

Het probleem ligt bij wetgeving in Nederland. In ieder ander land hadden deze lieden met sjaaltjes voor hun gezicht allang een knuppel in hun nek gehad of er werd gericht op dat tuig geschoten.

Maar één ding staat vast, ze waren opgepakt. Overal ter wereld, behalve in Nederland. En dat komt doordat de politie in Nederland niks mag doen.

Kijk, daar zit het probleem. De agenten mogen niks en als ze wat doen, zoals in Den Haag bij Parkpop een aantal jaar geleden, met Mitch Henriquez, hebben ze meteen een proces aan hun broek of worden zij zelf gestraft.‎

Die agenten in de uitzending van Jinek hadden wat mij betreft gewoon op basis van zelfverdediging gericht mogen schieten! En de brandweer had de hogedrukspuit aan mogen zetten!

Aanpakken, dit tuig! Dit soort lieden maakt Nederland kapot en verpest onze vuurwerktraditie. Dat mag natuurlijk allemaal niet in Nederland. Maar in de rest van de wereld gebeurt het wel!

Droeftoeter

Die ene droeftoeter die is opgepakt loopt waarschijnlijk alweer vrij rond met een taakstrafje van 25 uur.

Na zoveel jaar dreigen met hogere straffen op het bekogelen van hulpverleners tijdens de jaarwisseling, wordt het nou toch wel eens tijd, dat u die hogere straffen nou eens echt op gaat leggen, minister Grapperhaus!

Misschien kan ik dan samen met mijn familie en de rest van de straat nog wat jaren gezellig met wat vuurwerk genieten tijdens de jaarwisseling.