Partijen starten marathonsessie tijdens cruciale week in formatie

VideoDe onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie onderhandelen vandaag opnieuw met elkaar in het Johan de Witthuis in Den Haag. De partijen zijn het over één ding alvast eens: er moeten deze week flink meters gemaakt worden. 

Volgende week gaan de onderhandelaars twee weken op vakantie. Om niet te veel tijd te verliezen zou in de tussentijd het Centraal Planbureau aan het werk gezet moeten worden om het nodige rekenwerk te verrichten, maar daarvoor moet er deze week flink aan de onderhandelingen getrokken worden. De partijleiders realiseren zich dat maar al te goed en richten hun agenda daarop in. Vandaag staat een marathonsessie gepland van 10.00 uur tot 21.00 uur. 

VVD-leider Rutte wilde bij aanvang van de gesprekken vanmorgen niks kwijt over de voortgang en de kans dat er aan het eind van de week een financieel plaatje ligt. ,,Idealiter had de doorrekening er al in april moeten liggen", zei hij kortaf. Ook Buma wilde zich niet wagen aan een voorspelling. ,,We moeten knopen doorhakken, daar is dit de goede locatie voor." Volgens Pechtold is het belangrijk dat er nog deze week een plaatje komt te liggen, maar 'dan moeten we meters maken'. 

Hoeveel werk er nog moet worden verricht is onduidelijk, maar ingewijden stellen tegen deze redactie dat er nog altijd 
weinig schot zit in de formatie. Ze vragen zich zelfs al de partijen überhaupt deze week iets voor het CPB aan kunnen leveren.

Koeler

De partijleiders zoeken deze week opnieuw hun heil in het Johan de Witthuis. De vertrouwde Stadhouderskamer aan het Binnenhof, een paar honderd meter verderop, bleek eind vorige werk te warm voor vruchtbare gesprekken. 

De eerdere besprekingen in het Johan de Witthuis hadden een 'informeler' karakter. De onderhandelaars verschenen er gedurende twee dagen in vrijetijdskleding. Zo verscheen premier Rutte in spijkerbroek en gympen en op beide dagen was er om geen enkele nek een stropdas te bekennen. 

Onduidelijk blijft of de informele setting iets heeft opgeleverd. CDA-leider Sybrand Buma zei dat er meters zijn gemaakt, maar D66-leider Alexander Pechtold sprak liever van 'centimeters'. ,,Het zijn stevige onderwerpen", aldus Pechtold. ,,Alles is besproken en heel intensief. De verschillen zijn groot. Het zijn pittige gesprekken."

Edwin van der Aa on Twitter

Pechtold over doorrekening CPB eind deze week: Het is belangrijk dat er plaatje komt te liggen, maar dan moeten we meters maken. #formatie

Edwin van der Aa on Twitter

Buma over verloop formatie en sturen naar CPB: Dat is allemaal niet te voorspellen, we moeten knopen doorhakken, is dit goede locatie voor.

Volledig scherm
Informateur Gerrit Zalm © ANP