De partijleiders Jesse Klaver (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA) in gesprek met leden over de gezamenlijke toekomst van de twee partijen.
Volledig scherm
De partijleiders Jesse Klaver (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA) in gesprek met leden over de gezamenlijke toekomst van de twee partijen. © ANP

Partijen vervuilen de rol van de Eerste Kamer

De leden van GroenLinks en PvdA hebben besloten de eerste stap richting een partijfusie te zetten. Prima dat partijen beter gaan samenwerken, maar dat ze beginnen bij de Eerste Kamer is de verkeerde volgorde. De senaat hoort geen politiek orgaan te zijn, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. 

31 reacties

 • Robbert Scholten

  2 maanden geleden
  Samenwerken doe je in de Tweede-Kamerdebat niet direct in de eerste,ik vind het een enorm zwaktebod van overigens twee terziele zijnde,partijtjes,eigenlijk de restjes van de partijen die zichzelf om zeep hebben geholpen
 • wim koelewijn

  4 maanden geleden
  de ene arrogante kwast zoekt de andere op..kan natuurlijk NOOIT goed gaan....
 • Jonas Williamson

  4 maanden geleden
  De PvdA heeft al jaren terug het gezicht verloren, GL is al een samenraapsel van verschillende partijen. Wellicht tijd om niet meer op deze partijen te stemmen. Overigens dat doe ik al jaren niet meer. Broodpolitici niets meer en niet minder. Hou het al jaren op PvdD. Verder is het een Barnum&Bailey in DH.
 • Rijn van Dijk

  4 maanden geleden
  Voordeel is wel dat halverwege een regeerperiode de kiezer de gelegenheid heeft de Tweede Kamerleden er aan te herinneren dat ze geacht worden volksvertegenwoordigers te zijn. In de praktijk zijn tweede Kamerleden van de gevestigde regeringspartijen niet meer dan stemvee die bij wijze van uitzondering wel een afwijkende mening mogen hebben maar die niet tot uiting mogen brengen in hun stemgedrag.
 • Hans Kuypers

  4 maanden geleden
  Wat mij betreft mag de Eerste Kamer zowel de rechtmatigheid(Deugt de ingedie wet- en regelgeving) als de doelmatigheid( zal de ingediende wet- en regelgeving het doel halen, waarvoor het bedoeld is). Dit laatste is per definitie inhoudelijk maar niet persé partijpolitiek gebonden.