Volledig scherm
Een meisje wordt ingeënt tegen mazelen. © ANP

Pas in najaar besluit over weigeren niet-gevaccineerde kinderen op crèche

Een wetsvoorstel van D66 om crèches en centra voor peuteropvang de keus te laten of ze kinderen willen toelaten die niet zijn gevaccineerd, komt hoogstwaarschijnlijk pas na het zomerreces in stemming in de Tweede Kamer.

Een meerderheid van de Kamercommissie (Sociale Zaken) die het voorstel van parlementariër Rens Raemakers moet behandelen, wil eerst een kabinetsonderzoek naar de haalbaarheid en uitvoering van het plan afwachten. Dat bleek vanmorgen tijdens een procedurevergadering.

Te gecompliceerd

Quote

Vooral CDA en VVD willen het onderzoeks­rap­port afwachten, vraagt u hen maar waarom

Rens Raemakers, D66

De commissie die hiernaar kijkt, zal uiterlijk op 1 juli een rapport opleveren. Eerder werd uitgegaan van 1 mei, maar het dossier blijkt veel uitgebreider en gecompliceerder dan gedacht. Door de vertraagde oplevering wordt een gedegen behandeling van het voorstel inclusief rapport vóór de zomervakantie, die op vrijdag 5 juli begint, vrijwel onmogelijk. 

Nu is door partijen afgesproken dat er half mei al kort vergaderd wordt over het plan van Raemakers, maar dat de grote behandeling plus stemming over het voorstel pas plaatsvindt na publicatie van het kabinetsonderzoek.

Urgentie

Raemakers: ,,Ik had graag een snelle behandeling gewild, want de urgentie van dit probleem is hoog. Maar vooral CDA en VVD willen het onderzoeksrapport afwachten, vraagt u hen maar waarom. Ik zal de wens van de meerderheid respecteren.’’

VVD-Kamerlid Hayke Veldman (Preventie) laat weten dat zijn partij het onderzoeksrapport van staatssecretaris Van Ark (Kinderopvang) essentieel vindt voor goede behandeling van de wet. Overigens betwijfelen de liberalen of het plan van D66 wel werkt. 

Het CDA heeft eerder al laten weten het onderzoek te willen afwachten. 

In de Amsterdamse RAI werden donderdag jongeren gevaccineerd tegen meningokokkenziekte. Wethouder Simone Kukenheim benadrukte hierbij het belang van vaccinaties. Bekijk hier de beelden: