Volledig scherm
Alexander Pechtold

Pechtold: Einde formatie in zicht

Het einde van de formatie is in zicht. Dat gevoel heeft D66-leider Alexander Pechtold. Hij voegde daar vanmorgen bij aanvang van de formatiegesprekken wel aan toe dat 'er nog het nodige te doen is'.

Pechtold benadrukte dat vanmorgen 'nog geen klap wordt gegeven' op de formatie, 'maar het tempo zit er wel in'. Als VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het financiële plaatje rond hebben moet het nog worden doorgerekend door het Centraal Planbureau (CPB). Dat duurt naar verwachting vijf dagen, waarna er eventueel heronderhandeld moet worden. 

Het is vrijwel zeker dat de huidige kabinetsformatie de langste ooit wordt. Het huidige record van 208 dagen stamt uit 1977 en staat op naam van het kabinet-Van Agt. Als er op 9 oktober nog geen nieuwe regering is, wordt dat record verbroken. Ingewijden bij de formerende partijen verwachtten dat de nieuwe regering pas na het herfstreces aantreedt.

Opvang

Steeds meer onderwerpen zijn afgerond. Zo kwam gisteren naar buiten dat de onderhandelaars het eens zijn over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, de zogeheten bed-bad-broodregeling. Er komen acht opvanglocaties verspreid over het land die zijn gericht op uitzetting. 

Andere steden mogen ook een dergelijke opvang opzetten als zij dat nodig achten, maar VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan ervan uit dat acht voldoende is.

  1. Minister Grapperhaus zet speciaal team op intensivering beveiliging advocaten

    Minister Grapper­haus zet speciaal team op intensive­ring beveili­ging advocaten

    Naar aanleiding van de moord op de advocaat van kroongetuige Nabil B. is een speciaal team samengesteld onder regie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat kijkt naar de beveiliging van advocaten. ,,Dit team heeft de bevoegdheden om de beveiliging en bewaking te activeren respectievelijk te intensiveren op een wijze die bescherming biedt tegen deze dreiging”, aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), die de moord op advocaat Derk Wiersum een ‘aanslag op de rechtsstaat’ noemt.