Pechtold gaat puinruimen bij CBR
Alexander Pechtold (53) wordt per 1 november algemeen directeur van het CBR. Hij moet orde gaan scheppen in de chaos daar.
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) benoemde hem na voordracht door de Raad van Toezicht van het CBR. Samen met operationeel directeur Jan Jurgen Huizing, die in januari 2019 aantrad, gaat Pechtold een collegiaal bestuur vormen.
Alexander Pechtold zal volgens de organisatie ‘van grote toegevoegde waarde zijn om het CBR door de huidige moeilijke fase bij de medische beoordelingen heen te loodsen’. Daarna zal hij samen met alle medewerkers ‘verder bouwen aan versterking van de organisatie en de dienstverlening’.
,,Hij heeft vanuit zijn langdurige politieke ervaring een uitstekend gevoel voor de complexe omgeving en de belangrijke rol van het CBR in de samenleving,” aldus de landelijke club met 1300 medewerkers in vaste dienst. Het CBR neemt rijexamens en toetsen af en beoordeelt onder meer ouderen op hun geschiktheid om nog een voertuig te besturen.
Uitvoerige selectie
Jan Mengelers, voorzitter Raad van Toezicht: ,Ik ben verheugd dat na een uitvoerige selectie Alexander Pechtold de nieuwe algemeen directeur van het CBR wordt. Hij is een verbindende persoonlijkheid die zowel binnen als buiten het CBR de rust en het vertrouwen terug kan brengen."
Verkeersminister Van Nieuwenhuizen zegt over de benoeming van Pechtold in een brief aan de Tweede Kamer: ,,Het CBR is een organisatie die zich in zwaar weer bevindt en staat voor een grote opgave om de prestatie als publieke dienstverlener zo snel mogelijk te verbeteren. De heer Pechtold zal vanuit zijn langdurige politieke ervaring goed in staat zijn om met alle stakeholders een constructieve dialoog aan te gaan en rust te brengen in de organisatie.”
Vorige maand werd al bekend dat de minister Pier Eringa, tot voor kort de eigenzinnige president-directeur van ProRail, bereid had gevonden om de directie van het CBR ‘met zijn ervaring en deskundigheid’ te ondersteunen.
Verscherpt toezicht
Sinds begin dit jaar staat het CBR onder verscherpt toezicht van de VVD-bewindsvrouw. De doorlooptijden van beoordelingen zijn te hoog en veel voertuigbestuurders, vaak ouderen en kwetsbare mensen, worden hierdoor geraakt. Kamerleden houden op hun beurt weer scherp de minister in de gaten bij dit heikele dossier.
Van Nieuwenhuizen zei daar eerder over: ,,Deze situatie leidt tot schrijnende situaties doordat mensen die verlenging van het rijbewijs hebben aangevraagd buiten hun schuld zonder rijbewijs komen te zitten. Met alle gevolgen van dien voor bijvoorbeeld werk, mantelzorg of sociale contacten.”
Recent bleek uit onderzoek dat in het slechtste geval het CBR de doorlooptijden pas halverwege 2021 weer op orde heeft. In het beste scenario zal dit in de zomer van 2020 zijn.
Pechtold weigerde vanmiddag tegen deze krant meteen persoonlijk een telefonische toelichting te geven op zijn stap. Hij verwees naar de afdeling communicatie van het CBR.
Reacties
VVD-Kamerlid Remco Dijkstra wenst Pechtold veel succes met zijn baan. ,,Het is een grote opgave om het CBR weer op de rails te krijgen. Ik hoop dat hij snel wat kan bereiken. Er is daar veel verandering nodig, op korte en op lange termijn. Zodat mensen niet meer hoeven te wachten op hun rijbewijs.”
PVV‘er Roy van Aalst is voorzichtiger. ,,We hopen dat hij de puinhopen op gaat ruimen. Pier Eringa als nieuwe adviseur, daar had ik veel vertrouwen in. Of dit het gouden duo wordt, moet nog maar blijken. Maar de baantjescarrousel draait in ieder geval weer volop", aldus het Kamerlid.
Door de chaos bij het CBR staan veel mensen in de wacht. Een van hen is Henk (74), die de verlenging van zijn rijbewijs ruim tevoren had aangevraagd, maar nu niet meer de weg op mag. Bekijk hier de beelden:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Niet het lichaam, maar het CBR laat ALS-patiënt Bram in de steek: ‘Voor mij telt elke dag’
ALS-patiënt en boer Bram Emmerzaal uit Angeren zit noodgedwongen thuis. Niet omdat zijn lichaam hem in de steek laat, maar omdat het CBR kampt met lange wachttijden voor het verlengen van het rijbewijs. ,,Ik word daar chagrijnig van. Voor mij telt elke dag.” -
Brandbrief GGD-topman: tekort aan forensische artsen wordt kritiek
De forensische geneeskunde, die onder meer maakt dat politie en justitie een oordeel kunnen vellen over letsels en doodsoorzaken, komt steeds meer in het gedrang door een tekort aan gespecialiseerde artsen. Dat schrijft GGD-voorzitter André Rouvoet aan het kabinet. Er is nu een kritische grens bereikt, meldt hij namens 25 directeuren. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
Denk en PVV laaiend over geheime rapportages NCTV
De fractievoorzitters van Denk en PVV zijn laaiend over een reeks geheime rapportages van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Daarin worden Denk en de PVV als polariserende politieke partijen gekwalificeerd. Partijleiders Farid Azarkan (Denk) en Geert Wilders (PVV) vinden het kwalijk, gevaarlijk en onacceptabel dat ze op deze manier worden weggezet.
-
Update
Minister grijpt in bij top falend CBR, Pier Eringa schiet te hulp
Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) neemt de touwtjes stevig in handen bij het CBR, dat al maanden kampt met ernstige problemen bij de beoordeling van de rijgeschiktheid van bestuurders. De minister schoont de top van de organisatie flink op, meldt ze vanavond in een brief aan de Tweede Kamer. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
Update
Grapperhaus over wachttijden CBR: ‘Ga verlopen rijbewijs ouderen echt niet gedogen’
Ondanks druk van de Tweede Kamer, houdt minister Ferd Grapperhaus van Justitie voet bij stuk. Hij geeft geen onmiddellijke coulance aan ouderen die wachten op de verlenging van hun rijbewijs.