Pechtold: Uitlatingen Buma over referendum 'niet zo verstandig'

video'Niet zo verstandig'. Dat vindt D66-voorman Alexander Pechtold van de uitlatingen van CDA-leider Sybrand Buma over het referendum dat ophanden lijkt over de zogenoemde sleepwet. Ook de CDA-achterban toont zich flink verdeeld. Buma verdedigt zijn uitspraken en stelt dat hij 'Nederland niet voor de gek wil houden'.

Buma zei dit weekend in een interview in de Volkskrant dat de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) er moet komen en dat hij het referendum dat tegenstanders willen organiseren niet als een 'echt referendum' beschouwt. De enige reden dat het referendum mogelijk nog gehouden wordt, is omdat het kabinet het instrument niet tijdig kan afschaffen, stelt hij.

De CDA-voorman benadrukte dat afschaffing van het raadgevend referendum is vastgelegd in het regeerakkoord. Volgens Buma denkt de rest van de coalitie er net zo over als hij.

Maar volgens Pechtold moet Buma de komende maanden de kiezer gaan vertellen 'dat we natuurlijk wel serieus omgaan met het wettelijk instrumentarium dat we hebben'. Hij benadrukt dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie niet hebben afgesproken wat het kabinet moet doen met de uitslag van een eventueel referendum over de Wiv. Wat hem betreft kan van intrekken van de wet sowieso geen sprake zijn. 

De ChristenUnie wil heel goed luisteren naar de kiezer, zei voorman Gert-Jan Segers. ,,Maar je kunt niet zeggen: we leveren onze staatsveiligheid in als er toevallig een meerderheid is die deze wet niet bevalt.'' Segers wil nog niet zeggen of de wet kan worden aangepast.

Achterban

Ook de CDA-achterban roert zich over de uitspraken van de partijleider. Van de CDA-stemmers uit het EenVandaag Opiniepanel antwoordde 53 procent 'geen begrip' te hebben voor Buma's opmerking dat hij de uitkomst van het raadgevende referendum over de zogenoemde aftapwet hoe dan ook wil negeren. 44 procent heeft er wel begrip voor. 

Kiezers van andere partijen geven nog vaker aan dat ze zich niet kunnen vinden in deze opstelling. Driekwart van de bijna 22.000 respondenten zegt er geen begrip voor te kunnen opbrengen. Leden van het opiniepanel die op de SP, PVV en Forum voor Democratie hebben gestemd, vinden bijna allemaal (94 tot 96 procent) dat het kabinet de uitslag niet bij voorbaat al naast zich neer mag leggen.

Volledig scherm
Alexander Pechtold en Sybrand Buma. © ANP