Volledig scherm
Een oproep voor het raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, dat gehouden wordt op 21 maart. © ANP

Peiling: 6 op de 10 kiezers vóór sleepwet

ReferendumBij het raadplegend referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, in de volksmond de sleepwet genoemd, zullen ruim 6 op de 10 mensen vóór stemmen. Dat blijkt uit de laatste peiling van I&O Research.

Volgens het onderzoeksbureau is de verhouding tussen voor- en tegenstanders momenteel 63 om 37 procent. Het aandeel voorstemmers is daarmee iets toegenomen ten opzichte van begin februari, toen de verhouding 60/40 was, maar onveranderd ten opzichte van de peilingen in oktober.  

Ruim twee derde van de Nederlanders (68 procent) heeft inmiddels iets gezien, gehoord of gelezen over de wet en is naar eigen zeggen inhoudelijk (redelijk) goed op de hoogte. Dit is een duidelijke toename ten opzichte van begin februari, toen dit voor 55 procent van de Nederlanders gold.   

Sleepnet

Het ongericht onderscheppen van data via de kabel (door tegenstanders ook wel het ‘sleepnet’ genoemd) is bij Nederlanders de meest bekende ingreep (60 procent). Twee derde weet dat deze data maximaal drie jaar bewaard mogen worden. 

​Andere bevoegdheden van de diensten zijn bij een minderheid van de Nederlanders bekend. Dit geldt met name voor het ongezien delen van informatie met buitenlandse inlichtingendiensten of de maatregel dat straks een DNA-database kan worden opgezet. 

Weet jij waar je 21 maart ja of nee op zegt?