Volledig scherm
Steeds meer Nederlanders zijn bezorgd over de nakende Brexit © ANP XTRA

Peiling De Hond: steeds meer Nederlanders balen van Brexit

De bezorgdheid over de aanstaande Brexit groeit onder Nederlanders. Bijna 6 op de 10 mensen zijn niet blij dat de Britten uit de EU stappen, blijkt uit de nieuwste politieke peiling van Maurice de Hond.

Net na de keuze voor Brexit twee jaar geleden was slechts 43 procent van de Nederlanders teleurgesteld over Groot-Brittannië. Alleen kiezers van de PVV en Thierry Baudets FvD zijn er in meerderheid blij mee.

Nederlanders vrezen bovendien dat ons land als grote handelspartner geraakt gaan worden als de Britten op 29 maart 2019 uit de EU stappen. Het aantal mensen dat rekent op nadelige economische gevolgen voor Nederland, steeg van 19 naar 29 procent. Zeker nu een deal tussen de EU en Theresa May's regering verder weg lijkt dan ooit.

Zou er nu in ons land een referendum worden gehouden over de vraag of ook Nederland uit de EU moet stappen, dan zou 30 procent voor uittreden stemmen. Op dezelfde vraag twee jaar geleden antwoordde nog 43 procent voor een 'nexit' te zijn. 

Lichte zetelwinst PVV

Maurice de Hond peilde uiteraard ook veranderingen in het politieke landschap. De PVV won deze week virtueel een zetel, waarschijnlijk zorgde de aanhouding van zeven mannen met aanslagplannen daartoe. De partij van Wilders komt uit op 18, nog altijd twee minder dan de PVV er nu heeft. De winst gaat ten koste van FvD.

D66 en CDA blijven aanmodderen. Als er nu verkiezingen zouden zijn, eindigt de partij van Alexander Pechtold op negen zetels, tien minder dan het huidige aantal. Coalitiegenoot CDA zou acht zetels moeten inleveren en er elf overhouden. Overigens zou ook de VVD wegzakken. De partij van Rutte zou uitkomen op 26 zetels, een verlies van zeven. De coalitie als geheel blijft steken op 52 zetels (-24).

Veel D66'ers hebben spijt

Volgens De Hond heeft 42 procent van de D66-achterban spijt van zijn keuze voor die partij in 2017. De ondervraagde D66-stemmers balen vooral van kabinetsbesluiten waaraan de partij heeft meegewerkt en in mindere mate dat D66 verkiezingsbeloften niet nakomt. Van de CDA-kiezers heeft 32 procent spijt van zijn keuze.

Volledig scherm
Klaas Dijkhoff (VVD), Premier Mark Rutte, Thierry Baudet (FvD) en Alexander Pechtold (D66) tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Die lijken geen effect meer op de peiling van deze week te hebben. © ANP