Volledig scherm
Minister Schouten (Landbouw, ChristenUnie) in de Tweede Kamer © ANP

Peiling: Vertrouwen in ministers ChristenUnie in vrije val

Het vertrouwen van kiezers in de twee bewindslieden van de ChristenUnie zakt in als een plumpudding. Dat blijkt uit de nieuwste peiling van Maurice de Hond. Twee D66-ministers schieten juist omhoog.  

Mensen blijken momenteel ontevreden over het beleid van Minister Schouten (Landbouw) en minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs), die vooralsnog altijd moeiteloos de top 5 haalden van ministers waar kiezers vertrouwen in hebben. 

Het afgenomen vertrouwen blijkt uit de peiling die vanmorgen naar buiten kwam: Carola Schouten, lange tijd zelfs de minister waar mensen het meeste fiducie in hadden, is in drie maanden tijd teruggezakt van plaats 3 naar plaats 11. 

Arie Slob, meestal ook terug te vinden in de bovenste regionen, stond in september nog op plaats 4 en is inmiddels geduikeld naar plaats 10.   

In het schootsveld

Quote

Nu Schouten en Slob in het schoots­veld terecht komen, hebben ze een te kleine Christen­Unie achterban die hun verslech­ter­de score kan goedmaken

Opiniepeiler Maurice de Hond

De afgelopen maanden hadden allebei de ministers van de ChristenUnie te maken met massale protesten over hun beleid, door boze boeren en leraren. Volgens opiniepeiler De Hond lijden Schouten en Slob zeker onder deze protestacties. ,,Lange tijd zaten deze politici niet in het schootsveld. Ze speelden geen polariserende rol, iedereen had wel vertrouwen in ze.”

Dat is anders als je bijvoorbeeld kijkt naar Rutte (VVD), die scoort volgens De Hond heel goed bij de eigen achterban en heel slecht bij andere kiezers. ,,Nu Schouten en Slob wél in het schootsveld terecht komen, hebben ze een te kleine ChristenUnie- achterban die hun verslechterde score kan goedmaken.”

Minister Hoekstra (Financiën, CDA) blijft de lijst aanvoeren van ministers waarin kiezers het meeste vertrouwen hebben. Minister De Jonge (Volksgezondheid, CDA) blijft staan op plaats 2 en minister Kaag (Buitenlandse handel, D66) stijgt in drie maanden van plaats 5 naar plaats 3. Minister Koolmees (Sociale Zaken, D66) pakt plaats 4 (september 2019: 8) en de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Knops (CDA), maakt de top 5 compleet.

Bij de fractievoorzitters pakt PvdA-leider Asscher de koppositie over van Gert-Jan Segers (ChristenUnie). De grootste daler hier is VVD‘er Klaas Dijkhoff (van 2 naar 10). Opvallend is verder dat Jesse Klaver (GroenLinks) slechts een 6,5 scoort onder zijn eigen kiezers.

Bekijk hier de reactie van minister Schouten eerder deze maand op de aanhoudende boerenprotesten: