Volledig scherm
Vlaggen van diverse pensioenfondsen wapperen voor het hoofdkantoor van pensioenbelegger PGGM in Zeist. © ANP

Pensioenen verder onder druk door rekenregels

Pensioenfondsen moeten vanaf 2021 uitgaan van nog lagere rendementen bij het berekenen van hun toekomstige verplichtingen. Daardoor komen pensioenkortingen nog dichterbij en neemt de kans af dat de oudedagsvoorziening op korte termijn weer kan meestijgen met de consumentenprijzen.

De strengere rekenregels worden aanbevolen door een commissie onder leiding van oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Verantwoordelijk minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en De Nederlandsche Bank (DNB), die toezicht houdt op de pensioenfondsen, nemen het advies over.

Gemiddeld daalt de dekkingsgraad, die aangeeft in hoeverre het vermogen van een pensioenfonds toereikend is om ook in de toekomst alle pensioenen te betalen, onder de nieuwe regels met 2,5 procentpunt. Dat gebeurt wel pas in 2021 en dat is pas nadat, nog op basis van de oude regels, een besluit is gevallen over kortingen bij enkele grote pensioenfondsen.

  1. ‘Relatie voormalige hoofdofficieren was plakkerig en ongezond’

    ‘Relatie voormalige hoofdoffi­cie­ren was plakkerig en ongezond’

    Het eerder achtergehouden hoofdstuk van het rapport van de commissie-Fokkens, die een reeks interne perikelen in de hogere regionen van het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht, is vandaag alsnog openbaar gemaakt. Vanwege privacygevoelige informatie en een dreigend kort geding van een tot dusver onbekend gebleven ‘belanghebbende’ werd bij de presentatie van het rapport op 25 april van publicatie van het hoofdstuk afgezien. Het geding is niet doorgezet, aldus het OM. In het hoofdstuk komen saillante verklaringen over de affaire tussen de twee hoofdofficieren aan bod.