Pensioenoverleg afgelopen, onderhandelaars beraden zich in eigen kring

updateDe onderhandelingen over het pensioenstelsel zijn gisteravond en vannacht in een ‘goede sfeer’ hervat, zei minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees na afloop. Sociale partners trekken zich vandaag eerst terug voor beraad in eigen kring. Daarna zal het overleg met het kabinet worden hervat. Het is nog onduidelijk of dat dinsdag of woensdag zal zijn.

Koolmees toonde zich opgetogen, toen hij vannacht even voor drie uur naar buiten kwam. ,,Het was constructief, in goede sfeer en gericht op een oplossing”, zei hij. Alle grote onderwerpen die nog op tafel liggen zijn volgens hem tijdens het overleg aan bod gekomen. Hij waagde zich echter nog niet aan een voorspelling van de afloop, al benadrukte hij van nature een ‘optimistisch mens’ te zijn. Ook minister-president Mark Rutte sprak daarvoor al van een 'goed gesprek', zonder dat verder te willen toelichten. 

Volledig scherm
Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) verlaat het ministerie van Sociale Zaken na afloop van de hervatting van het vastgelopen overleg over de pensioenen. © ANP

Kaarten tegen de borst

De sociale partners lieten zich niet meer zien na afloop van de onderhandelingen op het ministerie van Sociale Zaken.  FNV-voorzitter Han Busker zei bij binnenkomst ‘geen idee’ te hebben of het zou gaan lukken. ,,Eerst maar eens kijken wat het kabinet op tafel legt”, zo temperde hij de verwachtingen.

Ook VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer hield namens de werkgevers de kaarten tegen de borst. ,,Ik ben een optimistisch man, maar ik durf het echt niet meer te zeggen”, zei hij. Het zou volgens hem wel ‘heel erg’ zijn als het na negen jaar onderhandelen opnieuw niet lukt. 

Bronnen rond de onderhandelingen achtten de kans vooraf niet groot dat er al op de eerste dag van de heropgestarte onderhandelingen al een akkoord zou kunnen liggen. Er werd vannacht wel flink doorgepraat, zodat dinsdag of woensdag de puntjes op de i kunnen worden gezet. 

SP is afgehaakt

Volledig scherm
Ook premier Mark Rutte schoof aan bij de hervatting van het vastgelopen overleg over de pensioenen. © ANP

De onderhandelingen liepen eind vorig jaar stuk, maar werden hervat nadat het kabinet vrijdag had laten weten bereid te zijn te willen praten over een minder snelle stijging van de AOW-leeftijd. Ook wil het kijken naar een regeling voor mensen met een zwaar beroep. PvdA en GroenLinks werden gisteren bijgepraat en spraken van een stap in de goede richting. De SP is inmiddels afgehaakt bij het linkse blok. De socialisten vinden dat de AOW-leeftijd überhaupt niet meer mag stijgen en zelfs weer omlaag moet naar 65 jaar. 

Volgens minister Koolmees komt het uur van de waarheid voor de pensioenen ‘nu wel dichtbij’. Hij vertelde afgelopen vrijdag al dat het kabinet mogelijkheden ziet om de AOW-leeftijd minder stringent te koppelen aan de levensverwachting. Dat betekent dus dat de pensioenleeftijd minder snel zou stijgen. Ook zou de stijging mogelijk een paar jaar bevroren worden.

Er lijkt ook een oplossing in zicht voor mensen met zware beroepen, waarvoor de vakbonden willen dat ze eerder kunnen stoppen met werken. Koolmees denkt hierover tot een afspraak te kunnen komen, maar geeft nog geen details. Ingewijden verwachten dat de boete op vervroegd met pensioen gaan zou kunnen worden verlaagd. Afgelopen week waren er nog grote stakingen voor een beter pensioen. Zo stond op dinsdag het openbaar vervoer nagenoeg in het hele land stil en op woensdag waren op meerdere plekken protestbijeenkomsten.   

Er staat druk op de onderhandelingen. De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwde vandaag nog dat volgend jaar al pensioenkortingen dreigen voor drie pensioenfondsen met 2 miljoen deelnemers. Een jaar later dreigt dat voor nog eens 7,7 miljoen Nederlanders. Aan het overleg op het ministerie van Sociale Zaken zijn al veel gesprekken voorafgegaan. Ze waren het in november over veel zaken al met elkaar eens. Meest heikele punt is de verhoging van de pensioenleeftijd. Het kabinet zou bereid zijn die een paar jaar te bevriezen en daarna minder snel te laten stijgen.