Volledig scherm
Kathalijne Buitenweg en Bram van Ojik op het Binnenhof © ANP

Pijnlijke beginnersfout Bram van Ojik: formatiedocument gelekt

GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik heeft vandaag een pijnlijk foutje gemaakt na afloop van de formatieonderhandelingen op het Binnenhof. De oud-partijleider - die even moest invallen voor Jesse Klaver - hield voor het oog van de camera de papieren over de formatie open onder zijn arm, waardoor die duidelijk te lezen zijn. 

Op een van de papieren staat 'Dreigingsbeeld Defensie'. Er wordt ingegaan op de risico's van onbemande vliegtuigen. Een foto van de Russische president Poetin is duidelijk zichtbaar.

Open en bloot met papieren langs persfotografen lopen, wordt op het Binnenhof beschouwd als een beginnersfout. Ook willen partijen tijdens het formatieproces zo min mogelijk informatie over de onderhandelingen delen aan de buitenwereld. Het is dus des te pijnlijker dat Van Ojik, die zelf jarenlang partijleider van GroenLinks is geweest, dit overkomt. 

Vervanging

Van Ojik verving vandaag Jesse Klaver. Die moest het overleg vroegtijdig verlaten omdat zijn moeder plotseling is opgenomen in het ziekenhuis. Haar situatie is zorgwekkend, laat hij weten. Omdat Klaver ook morgen niet aanwezig kan zijn op het Binnenhof, hebben de onderhandelaars besloten de onderhandelingen te verschuiven naar dinsdag. De sessie van vanavond met Van Ojik gaat nog wel door. 

Volledig scherm
© ANP