Piloten KLM willen onder eis loonoffer uit, maar Hoekstra geeft geen sjoege
KLM-piloten vinden het onterecht dat zonder enige inspraak is bepaald dat ze minimaal 20 procent salaris moeten inleveren. Zij willen dat het noodlijdende luchtvaartbedrijf opnieuw gaat onderhandelen met minister Wopke Hoekstra. Politiek Den Haag is echter niet onder de indruk.
Het was de meest in het oog springende voorwaarde die het kabinet in juni verbond aan het 3,4 miljard euro kostende noodpakket voor KLM: om het hoofd boven water te houden en in de toekomst concurrerend te blijven moet KLM 15 procent snijden in de kosten. Onderdeel van deze bezuiniging is een ‘substantiële bijdrage’ van het personeel, waarbij de ‘sterkste schouders de zwaarste lasten dragen’, schreef minister Wopke Hoekstra van Financiën aan de Tweede Kamer.
En toen kwamen die twee, cruciale zinnen waarover de storm nog altijd niet is gaan liggen: ,,Dit houdt in dat de werknemers die minstens driemaal modaal verdienen ten minste 20 procent moeten inleveren op hun arbeidsvoorwaarden. Voor lonen vanaf modaal gelden lagere percentages, lineair oplopend tot 20 procent.”
Dictaat
Een ‘dictaat’, briesten de vakbonden, die menen dat de regering het arbeidsrecht terzijde schuift door loonsverlagingen af te dwingen. Door de harde ondergrens van 20 procent eraf doet Hoekstra volgens hen afbreuk aan hun wettelijk verankerde positie als onderhandelingspartner aan de cao-tafels. Dat het personeel een bijdrage levert in de vorm van een loonoffer is nog niet eens zo omstreden. Maar dat Hoekstra en KLM al precies hebben afgesproken hoeveel er minimaal ingeleverd moet worden steekt. En het mag niet, menen zij.
Hoekstra geeft tot dusver geen sjoege. De Europese Commissie heeft het steunpakket voor KLM immers goedgekeurd, inclusief de voorwaarden die zijn gesteld. Kortom, er is volgens hem geen vuiltje aan de lucht.
Andere boeg
KLM-piloten verenigd in de Stichting Piloten Aandelen Air France-KLM (SPAAK) gooien het nu over een andere boeg. Zij hebben een belang van 2,51 procent in het moederbedrijf en hebben nu als aandeelhouder vragen gesteld aan de board of directors van Air France-KLM. In een brief stellen zij dat KLM niet zal kunnen voldoen aan de ‘precies voorgeschreven verlaging van arbeidsvoorwaarden’, omdat die voorwaarde in strijd is ‘met internationaal arbeidsrecht’. SPAAK wil daarom dat het concern gaat heronderhandelen over de voorwaarden.
Ernstig dat KLM-piloten zoiets op het spel zetten
Erg kansrijk lijkt die oproep niet. ,,Het is aan KLM en de vakbonden om afspraken te maken over de precieze uitwerking”, zo houdt het ministerie van Financiën de boot af.
In de Tweede Kamer kunnen de piloten op weinig begrip rekenen. CDA-Kamerlid Jaco Geurts, een partijgenoot van Hoekstra, wil niet weten van heronderhandelingen. ,,Voor de toekomst van KLM, Schiphol en Nederland is er een steunpakket met duidelijke afspraken gekomen. Op die manier kunnen vele banen behouden blijven. Ernstig dat KLM-piloten zoiets op het spel zetten”, zegt hij.
Belastinggeld
Ook voor PvdA-Kamerlid Henk Nijboer staat vast dat de piloten inleveren. ,,Het kan niet zo zijn dat duizenden medewerkers, zoals grond- en cabinepersoneel worden ontslagen en piloten niet bijdragen. Het is heel redelijk dat bonussen moeten worden ingeleverd en salarissen aan de top worden beperkt. Dat geldt voor iedereen, dus ook voor piloten. Het gaat wel om belastinggeld.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Brussel geeft Nederlandse staatssteun aan KLM groene licht
De Europese Commissie geeft goedkeuring aan het steunpakket van de Nederlandse overheid aan luchtvaartmaatschappij KLM ter waarde van 3,4 miljard euro. In juni werd bekend dat het kabinet KLM te hulp schiet om de coronacrisis te doorstaan. -
204
Rutte: ‘Ik ga niet in gesprek met relschoppers die met moker op politieauto rammen’
De complete Tweede Kamer wijst het geweld bij boerenprotesten af. Een onafhankelijke bemiddelaar moet de stikstofimpasse doorbreken en een nieuwe wet moet intimidatie bij politici thuis strafbaar maken. -
NAM geloofde niet dat minder gaswinning Groningen veiliger zou maken
De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) geloofde lange tijd niet dat minder aardgas winnen zou leiden tot meer veiligheid in Groningen. Dat zei voormalig Shell-vicepresident Pieter Dekker in het verhoor met de parlementaire enquêtecommissie. -
Kabinet wil dat kinderen bij seksuele voorlichting leren grenzen aan te geven
Het kabinet wil dat lessen seksuele voorlichting worden aangepast zodat kinderen al vroeg leren hun eigen grenzen te herkennen en te bewaken. Om seksueel grensoverschrijdend gedrag aan te pakken, overweegt het ook om elk bedrijf te dwingen om een vertrouwenspersoon aan te stellen. -
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan.
-
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
Nieuws
Toezichthouder grijpt in: vliegtickets moeten binnen zeven dagen vergoed
Luchtvaartmaatschappijen doen veel te lang over het terugbetalen van reizigers voor geannuleerde vluchten vanwege de coronacrisis. Toezichthouder ILT grijpt nu in. Als tickets niet binnen zeven dagen worden terugbetaald, dan dreigen boetes. -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen.