Volledig scherm
PREMIUM
Bij het Planbureau voor de Leefomgeving werken 240 mensen. De rekenmeester adviseert het kabinet op het gebied van milieu, natuur en ruimte. © ANP

Planbureau onder vuur om oude cijfers: ‘Voorspellen is superingewikkeld’

De belangrijkste adviseur van het kabinet op klimaatgebied krijgt forse kritiek. Kan het Planbureau voor de Leefomgeving alle klimaatplannen goed doorrekenen? ,,Door de haast waarmee nu wordt gewerkt, zijn fouten onvermijdelijk.’’

Quote

We hebben een hoop kennis in huis, maar dat wil niet zeggen dat we er nooit naast zitten

Woordvoerder PBL

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat stond gisteren met het schaamrood op de kaken in de Tweede Kamer. Schoorvoetend moest hij toegeven dat het kabinet te lang heeft volgehouden dat het wel zou meevallen met de stijging van de energierekening. Daarbij baseerde het kabinet zich - ten onrechte - op hopeloos verouderde prognoses van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Nu blijkt dat diezélfde prognoses aan de basis staan van de doorrekening van het voorlopige Klimaatakkoord, waar het PBL op dit moment aan werkt. Op 13 maart wordt de uitkomst van de doorrekening bekendgemaakt. Het PBL legt de voorgestelde klimaatmaatregelen naast prognoses uit de Nationale Energieverkenning 2017. Op die manier berekenen de onderzoekers in hoeverre de maatregelen bijdragen aan vermindering van de CO2 -uitstoot in Nederland.

,,Hebben we de marktontwikkelingen wel scherp?’’, vraagt VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz-Zegerius zich af, nu blijkt dat het PBL er met de energieprognoses voor 2019 flink naast zat. Die voorspellingen waren ook afkomstig uit de Nationale Energieverkenning 2017. Ook het CDA en GroenLinks maken zich grote zorgen.