Plasterk: Plunderaars Sint Maarten deze week nog berecht

videoEr wordt geprobeerd de plunderaars op Sint Maarten deze week nog te berechten. Dat zei minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties bij een persconferentie over zijn bezoek aan Sint Maarten. Hij bezocht samen met koning Willem-Alexander het getroffen gebied. 

De plunderaars worden volgens de bewindsman ook zoveel mogelijk langer vast gehouden.

,,Het is het kip en het ei verhaal, je wilt de plunderaars niet vrijlaten zodat ze dat nog eens kunnen doen. Daarom houden we ze zo lang mogelijk in detentie, desnoods zetten we daar extra mensen op om hen langer in de cel te kunnen houden.''

Herbouwen

,,Het was overweldigend om daar rond te lopen", zo zei Plasterk over zijn bezoek. ,,De schade is soms onherstelbaar en mensen zijn hun werk kwijt."

De schade is volgens Plasterk enorm, h
ele huizenblokken moeten herbouwd worden. ,,Het was altijd al een eiland van arm en rijk en de verschillen zijn alleen maar groter geworden". Nog niet alle plekken worden bereikt bij de distributie van water.

Het is nog onduidelijk wat de totale schade is en heel veel mensen zijn waarschijnlijk niet verzekerd. 
Plasterk roept gulle gevers op om vooral geld te geven, als mensen spullen geven levert dat logistieke problemen op. ,,Het geld dat mensen geven komt via het Rode Kruis bij de mensen terecht". 

De minister wil niet bevestigen dat er 1 miljard nodig is voor wederopbouw, ,,Ik ga niet in op bedragen".

Karel Doorman

Nederlands grootste marineschip gaat naar Sint Maarten om daar hulp te brengen, zo liet Plasterk vandaag verder weten. Het is daarmee het derde Nederlandse schip dat wordt ingezet voor de hulpverlening. Zr. Ms. Karel Doorman wordt naar het door orkaan Irma verwoeste eiland gestuurd

De Karel Doorman ligt nu nog in de Oostzee, maar keert terug naar Den Helder. Daar wordt het bevoorradingsschip dan in twee dagen vol met hulpgoederen geladen en vaart daarna in elf dagen naar de Cariben, aldus Plasterk. De marineschepen Pelikaan en Zeeland helpen de Bovenwindse Eilanden al.

Volledig scherm
Koning Willem-Alexander en minister Ronald Plasterk tijdens hun bezoek aan Sint Maarten © ANP / Vincent Jannink
Volledig scherm
© EPA / Bernd Wuestneck