Volledig scherm
Ronald Plasterk © ANP

Plasterk verwisselt politiek voor bedrijfsleven

Ronald Plasterk (60) gaat het bedrijfsleven in. De voormalig PvdA-minister treedt vanaf 1 december in dienst bij Mytomorrows, een farmabedrijf dat probeert nieuwe medicijnen zo snel mogelijk bij patiënten te krijgen. 

De overstap is vanmorgen bekendgemaakt. Plasterk, die van oudsher moleculair geneticus is, is aangesteld als chief scientific officer. In die rol houdt hij zich vooral bezig met het sluiten van samenwerkingsverbanden met universiteiten op het gebied van ziektes waarvoor nog geen goede behandelingen en medicijnen bestaan. 

Plasterk laat weten veel zin te hebben in zijn nieuwe baan. Zijn nieuwe werkgever deelt het enthousiasme over de komst van de oud-minister. ,,Ronald Plasterk heeft ontzettend veel ervaring met medisch onderzoek", zegt Robert Kraal, bestuurder van Mytomorrows. ,,Hij zal ons helpen bij het hervormen van de gezondheidszorg, zodat patiënten beter geholpen kunnen worden."

Plasterk was tot vorige maand minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties namens de PvdA. Voor zijn politieke carrière was hij werkzaam als moleculair bioloog bij meerdere universiteiten in Nederland. Ook was hij van 2000 tot 2007 directeur van het Hubrecht Instituut in Utrecht. 

Overstap

Plasterk is niet de eerste PvdA-promiment die na de dramatische verkiezingsnederlaag tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart de politiek verlaat. Ook Jeroen Dijsselbloem kondigde vorige maand aan niet terug te keren, wat hem op stevige kritiek kwam te staan. Critici noemen zijn plotselinge vertrek kiezersbedrog, vooral omdat hij eind vorig jaar nog een hogere plek op de PvdA-kieslijst eiste. De kandidatencommissie had hem plek 5 toebedeeld, maar na zijn protest werd dat plek 3. Dijsselbloem bood uiteindelijk excuses aan. 

Het vertrek van Plasterk is overigens niet plotseling. Hij kondige vorig jaar al aan zich niet verkiesbaar te stellen voor de komende periode. Plasterk zat vorig jaar enige tijd thuis na een hartoperatie, waarvan hij goed is hersteld. 

Naast Dijsselbloem besloten ook Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), Jetta Klijnsma (Pensioenen), Jet Bussemaker (Onderwijs), Martijn van Dam (Economische Zaken) en Martin van Rijn (Volksgezondheid) zichzelf niet meer verkiesbaar te stellen. Van Rijn is benoemd tot nieuwe bestuursvoorzitter van de Reinier Haga Groep, maakte hij vanmorgen bekend. Hij gaat leiding geven aan een groep ziekenhuizen met vestigingen in Den Haag, Delft, Voorburg en Zoetermeer.