Ploumen in appje tegen Asscher: ‘We kunnen Postema niet overend houden’

Update / videoDe PvdA wil dat de Limburgse onderwijsbestuurder André Postema ‘de eer aan zichzelf houdt’. Dat blijkt uit een boodschap van PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen aan haar partijleider Lodewijk Asscher, die zij schijnbaar per ongeluk in de status van WhatsApp schreef en die is ingezien door deze krant. Postema is ook PvdA-fractieleider in de Eerste Kamer.

Volledig scherm
© Twitter

Ploumen schreef: ,,Lo, we kunnen Postema niet overend houden. Iemand moet nu bellen dat hij eer aan zichzelf moet houden. Debat is slechtst denkbare scenario voor ons (en dat ligt niet aan Kirsten).” Met Kirsten doelt Ploumen op haar collega-Kamerlid Kirsten van den Hul, die in het Kamerdebat zware kritiek kreeg van andere partijen omdat ze haar partijgenoot niet wilde afvallen.

Ploumen zegt ‘geen idee’ te hebben hoe het bericht openbaar werd geplaatst – de partij gaat dat uitzoeken. Daar werd het opgemerkt door een verslaggever van De Groene. ,,Er is technisch iets fout gegaan. Ik snap er echt niks van. Ik vind het ontzettend rot dat het zo de wereld over gaat”, zei Ploumen in een toelichting.

Wel bevestigt ze dat het nu het fractiestandpunt van de PvdA is dat Postema op moet stappen. Ploumen, de vicefractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer, kwam tot die conclusie toen ze de eerste termijn van het Kamerdebat volgde. ,,Er zitten 354 kinderen in de penarie. Dat is echt verschrikkelijk.” Ze heeft haar partijgenoot gebeld en hem het nieuwe standpunt van de fractie medegedeeld. ,,Het is verder aan hem wat hij doet.”

De woordvoerder van Postema reageert op de vraag van deze krant of hij conclusies verbindt aan de eensluidende kritiek van kabinet en Kamer met een linkje naar een artikel waarin staat dat de gemeente Maastricht pal achter Postema blijft staan.

Bescherming

Postema bleef als enige bestuurslid aan bij de stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) nadat bleek dat 354 leerlingen van twee scholen in Maastricht geen diploma konden krijgen. Op hun scholen – die onder de verantwoordelijkheid van LVO vallen – werden ‘vele duizenden fouten’ gemaakt met de schoolexamens. Vandaag wordt daarover gedebatteerd in de Tweede Kamer.

Daar klonk de kritiek op Postema van links tot rechts, van SP tot PVV, maar PvdA’er Van den Hul besteedde weinig woorden aan het optreden van haar partijgenoot. Dat werd haar kwalijk genomen door Kamerleden van andere partijen. Rog: ,,Ongelooflijk dat PvdA hier deze bestuurder in bescherming neemt. Ik had verwacht dat mevrouw Van den Hul hier scherper op zou zijn.” Van den Hul stelde dat zij erop heeft aangedrongen de rol van het bestuur – en dus van Postema – mee te nemen in het onderzoek. De resultaten daarvan wil zij afwachten.

Ook het partijbestuur van de PvdA wil zich niet uitspreken over het vertrek van Postema. Volgens een woordvoerder dient het onderzoek naar het functioneren van het bestuur afgewacht te worden.

Tobias den Hartog on Twitter

Asscher: Postema moet zelf bepalen wat hij doet. Ik zeg niet wat ik hem heb geadviseerd.

Tobias den Hartog on Twitter

Asscher gaat niet aandringen op vertrek van senator. https://t.co/HgBtccQdFB

Volledig scherm
PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen. © ANP