Polderoverleg werkgevers en werknemers geklapt

VideoHet overleg tussen vakbonden en werkgevers over nieuwe regels rond onder meer flexwerk en het ontslagrecht is mislukt.

Na maanden van besprekingen is het ‘de polder’ niet gelukt om tot een akkoord te komen. Aan de formatietafel keken VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hier juist naar uit. Met een akkoord tussen werkgevers en werknemers hadden de partijen juist rugdekking kunnen vergaren voor hun plannen.

Nu moeten zij zelf tot hervormingen gaan komen, naast arbeidsrecht ook over het doorbetalen van zieke werknemers en onverzekerde zelfstandigen. Zonder steun van onder meer de vakbonden vooraf, kan dat net als in het verleden leiden tot stakingen en demonstraties.

VVD-leider Mark Rutte wil zo snel mogelijk met de vakbonden om tafel om te kijken waar het mis ging. Dat het is mislukt is ,,zeer teleurstellend", zei hij vanmiddag. CDA-voorman Sybrand Buma en D66-leider Alexander Pechtold noemen het mislukken van de gesprekken 'jammer en teleurstellend'. 

Of het klappen van het polderoverleg voor vertraging zorgt bij bij de kabinetsformatie, is nog niet duidelijk. ,,Dat gaan we proberen te voorkomen", zei Rutte.

Niet bereid

Quote

Dit is slecht nieuws, niet alleen voor werknemers maar voor iedereen die geeft om de stabili­teit van onze maatschap­pij

CNV-voorzitter Maurice Limmen

Han Busker, voorzitter FNV is teleurgesteld in de uitkomst: ,,Afgelopen dagen is gebleken dat we geen afspraken kunnen maken over het aantrekkelijker maken om mensen in vaste dienst te nemen en het afschaffen van oneerlijke payroll-constructies. Als vakbonden wilden we op deze onderwerpen tot overeenstemming komen om de doorgeslagen flexibilisering te stoppen, maar de werkgevers bleken hier ook door de onderlinge verdeeldheid niet toe bereid. Terwijl het ongelofelijk belangrijk is voor Nederland dat de concurrentie op arbeidskosten stopt en er fatsoenlijke lonen betaald gaan worden.’’

Volgens Maurice Limmen, voorzitter CNV, is het vooral de schuld van de werkgevers. Zij gaven geen gehoor aan de wens om meer en vaker vaste contracten aan te bieden aan werknemers, stellen de vakbonden. ,,Onze inzet was om de flex-trend te keren; daar zijn werkgevers echter in de verste verte niet bij in de buurt gekomen. Dit is slecht nieuws, niet alleen voor werknemers maar voor iedereen die geeft om de stabiliteit van onze maatschappij.’’

Formatie

Quote

Eerst gaan we de politiek oproepen verantwoor­de­lijk­heid te nemen

Maurice Limmen

De formerende partijen hadden er al een hard hoofd in dat de werknemers- en werkgeversorganisaties eruit zouden komen. Het overleg duurde immers al maanden. Deze maand schoven de partners aan bij de formatietafel, maar die aansporing heeft dus geen zin gehad.

Het kabinet kan nu zelf met plannen komen, maar moeten het wel zonder de steun van werkgevers en werknemers doen. Als het tot een regeerakkoord komt met VVD, CDA en ChristenUnie zullen vooral linkse oppositiepartijen als PvdA en GroenLinks de steun van FNV krijgen. De vakbonden hebben vanaf nu de handen vrij om die twee criticasters bij te vallen als de plannen van de beoogde volgende regering niet bevallen. 

Eerder al dreigde FNV-voorzitter Busker met nieuwe acties als het aantal flexbanen nog verder zou groeien. CNV-voorzitter Limmen wil zover nog niet gaan. ,,We moeten nu stap voor stap kijken wat we doen. Eerst gaan we de politiek oproepen verantwoordelijkheid te nemen.’’

Overigens gaan de onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers over pensioenen nog wel door. 

Volledig scherm
Hans de Boer (Werkgeversorganisatie VNO-NCW) en Han Busker (FNV) © ANP