Volledig scherm
Een protestactie van trekkers, allemaal zonder kenteken © Caspar Huurdeman

Politie en Brussel blij met komst van kenteken voor trekker

Het kabinet wil trekkers een kenteken geven. De politie kan zich misdragende boeren op een tractor dan simpeler een prent geven en Brussel wil allang dat Nederland, net als de andere EU-landen, landbouwvoertuigen aan meer eisen onderwerpt.

Vandaag praat de Tweede Kamer over het veelbesproken wetsvoorstel om trekkers van een kenteken te voorzien. Wat betreft het kabinet gaat voor landbouwvoertuigen - na een jarenlange discussie over nut en noodzaak - het registratiesysteem gelden zoals dat nu voor motorrijtuigen bestaat: voertuiggegevens worden straks met een kenteken opgenomen in het kentekenregister.  Het voeren van een kenteken wordt voor sommige voertuigen verplicht, voor andere is het vrijwillig.

De juridische noodzaak voor dergelijke wetgeving, feitelijk invoering van een APK-plicht vergezeld door een kentekenplicht, is hoog: ons land voldoet niet aan de Europese regels voor strengere eisen aan landbouwvoertuigen en is zelfs officieel in gebreke gesteld. Torenhoge boetes kunnen volgen als in ieder geval die APK-plicht niet wordt geregeld.  

Daarnaast viel bij de recente demonstraties van agrariërs met hun trekkers te zien dat overtredingen moeilijk bestraft kunnen worden, omdat de eigenaar niet gelijk via een kentekenplaat te identificeren valt. Dat zouden politie en justitie graag anders zien.       

Totaal overbodig

Quote

Ik begrijp niet waarom VVD en CDA dit nu toch willen, een paar jaar geleden schoten ze een wetsvoor­stel nog keihard af. Ze buigen vast onder druk van Europa en coffeeshop­par­tij D66

Kamerlid Roy van Aalst (PVV)

Het voorstel kan waarschijnlijk rekenen op een politieke meerderheid, maar PVV‘er Roy van Aalst vindt de kentekenplicht toch totaal overbodig. ,,Van Brussel hoeft slechts een beperkte groep landbouwvoertuigen APK-plichtig te zijn. En als de politie een boer wil bekeuren, dan laten ze hem of haar maar stoppen en geven ze die prent alsnog! Ik begrijp niet waarom VVD en CDA dit nu toch willen, een paar jaar geleden schoten ze een wetsvoorstel nog keihard af. Ze buigen vast onder druk van Europa en coffeeshoppartij D66.”

Kamerlid Remco Dijkstra (VVD) erkent dat een eerder plan destijds is verworpen door de Tweede Kamer. ,,Dat voorstel was niet in balans. Het huidige voorstel wél. En de brancheverenigingen staan erachter, ook heel belangrijk. Want we vragen meer van boeren, maar geven er ook iets voor terug: ze mogen straks harder rijden met hun trekker(40 kilometer per uur) en zich ook op andere wegdelen begeven, zoals een rondweg. Ook zijn voertuigen dan beter te traceren en te verzekeren.”

PVV‘er Van Aalst vermoedt dat ‘traceren van overtreders’ inderdaad een belangrijk motief is van de coalitiepartijen om voorstander te zijn van het wetsvoorstel. ,,Deze coalitie wil trekkers vooral van een kenteken voorzien, zodat camera‘s overtredingen automatisch kunnen registreren. Dan kan justitie de daders makkelijk identificeren en op de bon slingeren”, aldus Van Aalst.

Nog niet besloten

Het CDA ontkent trouwens nu al besloten te hebben over het huidige kabinetsvoorstel. Kamerlid Maurits von Martels: ,,We zullen tijdens de behandeling kritisch en bezorgd zijn over de gevolgen voor agrariërs. Op zich bestaat er goede wil over de plannen, maar de minister moet ook met duidelijke antwoorden op prangende vragen komen. Want boeren mogen niet op exorbitante kosten worden gejaagd en we willen niet dat dit voorstel de opmaat vormt naar allerlei andere extra eisen.”

De Tweede Kamer praat vanmiddag met minister Van Nieuwenhuizen over het wetsvoorstel.