Volledig scherm
© ANP

Politie houdt minister Grapperhaus staande

Tijdens een werkbezoek van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan een politietrainingscentrum in het Zeeuwse Nieuwdorp zetten politiemensen zijn dienstauto vanmiddag aan de kant. ,,De minister wordt uitgeselecteerd voor een verkeerscontrole", zei Erwin Koenen, vice-voorzitter van politiebond ACP.

Volledig scherm
Minister Grapperhaus. © EPA

De actie vond plaats in het kader van de perikelen rond de nieuwe politie-cao. Volgens Erwin Koenen, vicevoorzitter van politiebond ACP, heeft de actie tot zinvolle gesprekken tussen individuele agenten en de bewindsman geleid. ,,Die gesprekken gingen over veel meer dan alleen het huidige loonbod", aldus ACP-voorman Koenen. ,,Het gaat ook over de problemen bij de Nationale Politie, zoals capaciteitstekorten."

Dinsdag hebben de gezamenlijke bonden een loonbod van 7 procent van Grapperhaus en korpschef Erik Akerboom verworpen. De nieuwe cao moet voor 65.000 politiemensen gaan gelden. De afgelopen tijd lagen de onderhandelingen stil en voerden agenten actie, onder meer door geen bekeuringen uit te schrijven. Eerder deze week liet politiebond NPB al weten dat politiemensen niet zullen rusten ,,voordat bij de minister is doorgedrongen hoe nijpend hun situatie is".

Grapperhaus laat weten begrip te hebben voor de zorgen van de politie. ,,Daarom is het goed om weer aan tafel te komen want daar kan je afspraken maken'', aldus de bewindsman. Hij voegde daar wel aan toe dat er wat hem betreft een ,,goed bod'' ligt. ,,We wachten nog op een formele reactie van bonden.''

Die reactie volgt naar verwachting morgen, aldus ACP-voorman Koenen.