Politiek reageert: 'Dit is bizar, een rookverbod in de buitenlucht'

VideoPolitici en belangenbehartigers reageren wisselend op Rotterdamse plannen voor een rookverbod in een complete buurt. De rooklobby spreekt van een 'hetze', tegenstanders van de sigaret zien dit initiatief juist als een volgende stap richting een rookvrije samenleving.

Rotterdam krijgt mogelijk als eerste plaats in Nederland twee straten waar helemaal niet meer mag worden gerookt, meldde deze krant vanmorgen. Het Erasmus MC, Erasmiaans Gymnasium en Hogeschool Rotterdam willen de sigaret uit hun buurt verbannen en hebben daarover een brief gestuurd aan burgemeester Aboutaleb.

,,Dit is bizar, een rookverbod in de buitenlucht", reageert PVV'er Fleur Agema. ,,Maar de antirooklobby zal zijn zin wel weer krijgen met het slappe college in Rotterdam." Zelf is Agema al jaren gestopt, al rookt ze soms een sigaretje mee. ,,Ik ben ook niet vóór roken en zal iedereen aansporen te stoppen, maar ik vind die antirooklobby soms zo agressief dat het zijn doel voorbijschiet.''

poll

Een rookverbod voor gehele straten vind ik:

  • Een goed idee, zeker rond ziekenhuizen en scholen (24%)
  • Onzin, wat een symboolpolitiek (22%)
  • Een prima plan, mag op meer plekken! (17%)
  • Overdreven, roken blijft iemands eigen zaak (37%)
69809 stemmen

Meeroken voorkomen

Quote

Zulke initiatie­ven werken het beste als ze van onderaf worden genomen

Antje Diertens, D66-Kamerlid

D66 is juist heel erg te spreken over het plan. Kamerlid Antje Diertens: ,,Mooi dat ziekenhuizen en scholen deze stappen zetten. Zulke initiatieven werken het beste als ze van onderaf worden genomen. D66 vindt het een goede ontwikkeling dat steeds meer mensen aan de gezondheid van meerokers denken. Want zieken en kinderen laten meeroken, dat is natuurlijk niks.'' 

PvdA en CDA laten weten dat het aan de lokale politiek is om hier uiteindelijk een besluit over te nemen. ,,De PvdA steunt landelijke maatregelen zoals sigaretten uit het zicht en minder verkooppunten. Die zorgen ervoor dat roken minder vanzelfsprekend wordt en daarmee komt een rookvrije generatie dichterbij", aldus Kamerlid Lilianne Ploumen. 

,,Het is goed te zien dat er zo’n sterke maatschappelijke beweging actief is die zich inzet voor de publieke gezondheid. En het is belangrijk dat gemeenten dat faciliteren", voegt CDA-parlementariër Anne Kuik nog toe. 

Stemmingmakerij

Quote

We moeten geen hetze tegen het roken creëren

Ton Wurtz, Stichting Rokersbelangen

Ton Wurtz van de Stichting Rokersbelangen vindt het voorstel maar 'valse stemmingmakerij'. ,,We moeten geen hetze tegen het roken creëren, alleen maar alles verbieden is tegenwoordig de hype. Ik hoop dat Aboutaleb zal inzien dat een ban niet de oplossing is. Overleg hier gewoon met z'n allen over en sluit een verbond tussen rokers en niet-rokers!"

Longarts Wanda de Kanter wijst al jaren op de schadelijke gevolgen van roken en meeroken. Zij vindt het Rotterdamse voorstel een 'topplan'. ,,Niet alleen rookvrije ziekenhuizen, ook het gebied eromheen. Tegelijk: het moet samenhangend beleid zijn en niet afleiden van de meest effectieve maatregelen, zoals een hogere tabaksprijs en minder verkooppunten. Want nog steeds beginnen elke dag 75 kinderen met dagelijks roken." 

De tabaksindustrie wil niet reageren op het Rotterdamse plan.

Volledig scherm
Het Albert Schweitzer-ziekenhuis wordt al helemaal rookvrij per 18 oktober dit jaar, in de maand die landelijk ook wel bekendstaat als Stoptober. © Rinie Boon