Volledig scherm
Het rapport van oud-minister Johan Remkes over de stikstofproblematiek in Nederland. © ANP

Politiek topoverleg over ontstane stikstofcrisis na rapport Remkes

Op het ministerie van Landbouw vergadert de coalitietop vanmiddag over de vraag hoe Nederland uit de stikstofcrisis moet komen. Om half een overleggen premier Rutte en zijn vice-premiers, samen met de fractievoorzitters van CDA, VVD, D66 en ChristenUnie.

Naar verwachting zullen de partijen laat in de middag naar buiten komen. Deze hele week staat in het teken van het weer vlot trekken van Nederland, nu 18 duizend projecten zijn stilgelegd.

Vorige week kwam de commissie Remkes met het rapport ‘Niet alles kan’. Daarin adviseert de oud-minister het kabinet hoe de impasse in de stikstofcrisis kan worden doorbroken. Er moet worden ingegrepen in gebieden waar grote stikstofuitstoot plaatsvindt.

Volgens Remkes moet het vooral worden gezocht in het inkrimpen van de veestapel en verlaging van de maximumsnelheid langs natuurgebieden. Landbouw-minister Carola Schouten heeft al laten weten geen taboes te schuwen.

Maatwerk

Vrijdag zal de premier niet met een besluit, maar met een reactie komen, zo zei Rutte op zijn laatste wekelijkse persconferentie tot drie maal toe. Naar verwachting zal in alle provincies maatwerk plaatsvinden. Hardere maatregelen in natuurgebieden waar veel veeteelt is en een verlaging van de maximumsnelheid op rijks- en provinciale wegen.

De parlementaire pers verzamelde zich vanochtend zoals gebruikelijk bij het ministerie van Hugo de Jonge op VWS, waar iedere maandagochtend het coalitieoverleg plaatsvindt. Daar konden geen citaten van de betrokken politici worden opgetekend: zij bleken te vergaderen op het voormalige ministerie van Landbouw. Daar is de expertise bij de hand om beslissingen te nemen over de stikstofcrisis.

Meer weten over het stikstofprobleem? Bekijk dan hieronder het college van de Universiteit van Nederland.

  1. Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert
    Opinie

    Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert

    In zijn commentaar (20-2) stelt Hans van Soest dat Rutte 'zijn poot stijf moet houden' en dat het gat tussen wat we aan de EU afdragen en er binnenkomt niet groter moet worden. Nederland gaat weer in de zielige en ferme stand als het over bijdragen aan de EU gaat. Het past in de huidige stemming waar alles wat met de EU te maken heeft kritisch wordt bekeken en het begrip solidariteit bijna uit het vocabulaire van de Nederlander is verdwenen. Want het is toch niet zo gek dat het op één na rijkste land van de EU meer betaalt dan armere lidstaten? Veel belangrijker is dat we niet alleen moeten kijken naar uitgaven aan de EU, maar ook naar wat de EU ons in economische zin oplevert. Wetenschappelijke onderzoeken laten steeds zien dat Nederland tot de top-profiteurs behoort. In het onlangs verschenen rapport Estimating economic benefits of the Single Market for European countries and regions zijn de opbrengsten van de interne markt weer eens op een rijtje gezet.