Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Postnatale depressie nog steeds in taboesfeer

Nieuw onderzoekMoeders die kampen met een postnatale depressie zwijgen vaak over hun klachten. Een derde van hen bespreekt de psychische problemen zelfs niet met de eigen partner. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

In Nederland ontwikkelen jaarlijks ruim 23.000 vrouwen een depressie na hun bevalling. De klachten worden niet altijd herkend, en ook is er soms sprake van schaamte over de zwartgallige gevoelens, aldus experts. Een op de zeven vrouwen die een depressie kreeg, sprak er nooit met iemand over.

Onderzoekers ondervroegen vijfhonderd vrouwen die te maken kregen met de aandoening, en duizend personen van wie iemand in de omgeving eraan leed. Zo’n 43 procent van de moeders kwam bij psycholoog of psychiater terecht. De kraamhulp of het consultatiebureau worden nauwelijks geraadpleegd (17 procent).

Aandacht

Vandaag start een campagne om postnatale depressie bespreekbaar te maken. Staatssecretaris Paul Blokhuis: ,,Het is belangrijk dat professionals hier aandacht voor hebben. Zeker zo belangrijk is dat net bevallen moeders erover durven te praten. Want je bent geen slechte moeder als je niet op een roze wolk zit.’’

De psychische aandoening wordt niet altijd herkend, omdat de klachten deels overlappen met ‘normale’ verschijnselen waar pas bevallen moeders mee te maken krijgen, zoals moeheid en lusteloosheid.

Ook rust er een taboe op het uiten van negatieve gevoelens, omdat moeders ‘dankbaar’ moeten zijn voor hun gezonde kind en niet mogen zeuren dat de verzorging van een baby zwaar is.

Taboe

Quote

Wij zien vrouwen die weer zwanger willen worden, maar vrezen dat ze opnieuw depressief worden

Adriaan Honig, VU/OLVG

Adriaan Honig, hoogleraar ziekenhuispsychiatrie (VU) en psychiater in het OLVG, herkent de taboesfeer. ,,Wij zien vrouwen die weer zwanger willen worden, maar vrezen dat ze opnieuw depressief worden. Soms hoort de partner pas tijdens het bezoek aan onze poli voor het eerst dat hun vrouw deze problemen al heeft gehad.’’

Honig is er voorstander van dat zwangeren bij de verloskundige een depressievragenlijst invullen. Dit gebeurt al in de Verenigde Staten. ,,Als je hoog scoort, ben je niet gelijk depressief, maar komt het gesprek over klachten wel op gang. Zo kan het taboe makkelijker worden geslecht.’’

Ook na de bevalling kan deze check plaatsvinden. Daarnaast moet het consultatiebureau alerter zijn op signalen van een postnatale depressie. Een kraamvrouw kan nu al zo’n vragenlijst raadplegen via de website www.poppoli.nl. 

Campagne

Het onderzoek onder bijna 1500 mensen is vorige maand uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Vandaag start een campagne om postnatale depressie bespreekbaar te maken. 

Staatssecretaris Paul Blokhuis: ,,Het is heel belangrijk dat professionals hier aandacht voor hebben. Maar zeker zo belangrijk is dat net bevallen moeders en hun naasten erover durven te praten. Want, je bent geen slechte moeder als je niet op een roze wolk zit." 

Volledig scherm
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. © ANP