Volledig scherm
Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (CDA). © ANP

PostNL en Sandd mogen tóch fuseren

POSTBEZORGINGHet kabinet heeft besloten dat postbedrijven PostNL en Sandd tóch mogen fuseren. Begin deze maand verbood toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) zo’n fusie, maar staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken geeft nu alsnog toestemming. Ze stelt wel een voorwaarde: postzegels mogen niet te duur worden.

Quote

De postzegel­prijs mag niet harder stijgen dan de daadwerke­lij­ke hiervoor gemaakte kosten

Mona Keijzer, Staatssecretaris Economische Zaken

Het is een historisch besluit: niet eerder werd een oordeel van de ACM aan de kant geschoven door het kabinet. Begin deze maand stelde de ACM dat door een fusie tussen PostNL en Sandd een monopolist op het gebied van postbezorging ontstaat. ,,Mensen, bedrijven en overheden zullen daardoor meer gaan betalen voor het versturen van post’’, waarschuwde ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep. De prijzen kunnen met wel 30 tot 40 procent stijgen.

Staatssecretaris Keijzer gebruikt nu haar macht om het ACM-oordeel te negeren: dat doet zij om de postbezorging ‘betaalbaar, beschikbaar en betrouwbaar’ te houden ‘in een sterk krimpende markt’, zo laat ze aan de Tweede Kamer weten.

Voorwaarden

Keijzer zegt strenge voorwaarden op te leggen. Zo beperkt ze de prijs die PostNL straks mag rekenen aan zakelijke klanten en consumenten. ,,De postzegelprijs mag niet harder stijgen dan de daadwerkelijke hiervoor gemaakte kosten’’, zegt Keijzer. ,,Ook mag PostNL de toegang tot haar netwerk aan andere postbedrijven niet weigeren.’’

De vakbonden hoopten al dat het kabinet de fusie zou laten doorgaan. ,,Stop het huidige afbraakbeleid met onhoudbare concurrentie”, riepen de bonden het kabinet begin september op. De postbedrijven zien hun markt zó snel krimpen dat alleen bezuinigingen niet genoeg zijn om overeind te blijven, vonden de bonden. Valt een van de postbezorgers om, dan gaat dat volgens hen gepaard met ‘veel en nodeloos banenverlies’. Door een fusie neemt dat risico sterk af.

Kritiek

De Tweede Kamer was eerder ook positief over een fusie tussen PostNL en Sandd, maar er was ook kritiek. Coalitiepartijen VVD en D66 waren deze maand bezorgd over de prijsstijgingen waar de ACM voor heeft gewaarschuwd.

‘Pakketbezorging wordt een afvalputje’
Pakketbezorgers betreuren het besluit van staatssecretaris Keijzer. ,,De pakketbezorging is een afvoerputje aan het worden”, meldt de belangenvereniging van pakketbezorgers, de BVPD. Die vindt dat PostNL zich op de pakketmarkt nu al als een monopolist gedraagt. De bewindsvrouw versterkt die monopoliepositie nu doelbewust, vindt BVPD-voorzitter Ruud Wassenaar.

De tarieven zijn al jarenlang nagenoeg bevroren, terwijl het aantal pakketten een forse toename kent, stelt de belangenvereniging. ,,Werknemers werken zich horendol, zelfstandige pakketondernemers staan op omvallen.” Wassenaar roept de politiek op om haar verantwoordelijkheid te nemen voor de pakketmarkt.