‘Premie zorgverzekering volgend jaar ruim 10 euro per maand hoger’
De premie voor de zorgverzekering kan het komende jaar stijgen met ruim 10 euro per maand, bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf. De stijging is vooral het gevolg van de loonstijging en andere prijsstijgingen in de zorgsector.
Het kabinet stelt elk jaar de rekenpremie voor de verplichte basisverzekering vast op basis van de verwachte zorgkosten. Het is een indicatie voor de zorgverzekeraars om hun zorgpremie te bepalen. Zorgverzekeraars mogen zelf weten of ze de premie voor de zorgverzekering verhogen met ruim 10 euro of daaronder blijven. Ze zouden dan hun reserves kunnen aanspreken.
Ook mogen ze de premie nog verder verhogen dan de ruim 10 euro die het ministerie van Volksgezondheid als richtlijn aanhoudt. Binnen het ministerie gaat men ervan uit dat zorgverzekeraars dat niet snel doen vanuit concurrentie-oogpunt. Een woordvoerster van koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland zegt evenwel dat dit wel gebeurt en dat zorgverzekeraars zelfstandig hun eigen afweging maken.
De gemiddelde basispremie kan na de stijging uitkomen op 137 euro per maand. De officiële cijfers komen met Prinsjesdag naar buiten. Uiterlijk 12 november maken alle zorgverzekeraars de hoogte van hun premies bekend. Verzekerden kunnen dan kijken of ze in het volgende jaar willen overstappen naar een andere zorgverzekeraar.
Hoogte
Bovenop de basisverzekering komen nog premies voor aanvullende verzekeringen die mensen vrijwillig kunnen afsluiten. De hoogte van de premies en de voorwaarden voor deze verzekerde zorg verschillen per zorgverzekeraar.
Het ministerie van Volksgezondheid had eerder dit jaar al gemeld dat de zorgpremie omhoog zou gaan, onder meer omdat er hogere lonen worden doorgevoerd voor medisch personeel. Voor de loonsverhoging is politiek en ook maatschappelijk breed draagvlak.
DSW Zorgverzekeraar komt traditiegetrouw als eerste met de nieuwe premie voor het volgende jaar naar buiten, op de vierde dinsdag in september. Een woordvoerder van de verzekeraar kan niks zeggen over de hoogte. De berekening hangt af van de onderbouwing van het ministerie voor de geraamde zorgkosten en daarbij heeft elke verzekeraar te maken met zijn eigen financiële positie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Minister Adema zet opdoeken hertenkampen door, Kamer zit niet dwars
Er komt een einde aan zo'n 250 hertenkampen in Nederland. Minister Adema (Landbouw) wil niet kijken naar een uitzonderingspositie voor de grazers, zegt hij in een debat over de kwestie. Of de Kamer hem in de weg gaat zitten is nog maar de vraag. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Hoe Neelie Kroes ondanks verbod bij premier Rutte lobbyde voor een gesprek met Uber-topman
Ondanks een lobbyverbod heeft voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes in 2015 een gesprek tussen Uber-topman Travis Kalanick en premier Mark Rutte geregeld. Die ontmoeting moest vooral niet in Nederland plaatsvinden vanwege lopende rechtszaken tegen Uber. Dat adviseerde de ambtelijke top, blijkt uit documenten die donderdag openbaar zijn gemaakt. -
Harde clash tussen Rutte en Kaag, waarna Rutte excuses maakt: ‘Zak er maar in’
Premier Mark Rutte en vicepremier Sigrid Kaag hebben een stevige clash gehad in een ministersbijeenkomst over Europees geld voor bedrijven. Het leidde tot een woedeaanval, waarbij de woorden ‘zak er maar in’ zouden zijn gebezigd. Rutte zou daarna zijn excuses hebben aangeboden.
-
D66 geeft tonnen uit aan juridische strijd binnen de partij
D66 heeft tonnen uitgegeven aan juridische kosten. Een drietal zaken binnen de partij, waaronder de affaire-Van Drimmelen, kostten de partij ruim 350.000 euro. -
-
-
Kabinet komt toch met speciale regeling voor zorgmedewerkers met long covid
Er komt toch een publieke regeling voor arbeidsongeschikte zorgmedewerkers met long covid. Minister Helder (Langdurige Zorg) wilde eerst een fonds opzetten in samenwerking met werkgevers, maar die wilden niet meewerken. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant.