Premier Rutte: Afschaffen dividendtaks heroverwegen

VIDEOHet kabinet gaat het afschaffen van de dividendbelasting heroverwegen. Dat zei premier Rutte vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Hij noemt het 'teleurstellend' dat Unilever de verhuizing van het hoofdkantoor naar Rotterdam voorlopig in de ijskast zet. 

,,De afschaffing van de dividendbelasting is onderdeel van een breder belastingplan. Dat heeft als doel om banen te behouden en aan te trekken. Het is belangrijk voor zowel grote als kleine bedrijven", aldus Rutte, die ietwat cryptisch toelicht dat de maatregel niet alleen voor Unilever is, maar dat de keuze van het bedrijf wel relevant is voor de heroverweging. 

Rutte noemt de beslissing van Unilever 'uiteraard een teleurstelling'. De regeringspartijen gaan zich 'de komende weken' nog eens buigen over het 'gehele pakket voor het bedrijfsleven', aldus de premier, die zijn woorden nauwkeurig koos. 

Unilever maakte vanmorgen bekend de verhuizing van het hoofdkantoor naar Rotterdam voorlopig in de ijskast te zetten. Extra pijnlijk is de sneer van Topman Paul Polman, die zegt dat de discussie over de afschaffing van de dividendbelasting tot dit besluit heeft geleid. Een deel van de Britse aandeelhouders vond het hierdoor niet in hun belang om voor de verhuizing te stemmen. 

Banen

Premier Rutte heeft de fel bekritiseerde maatregel altijd verdedigd door onder andere te wijzen op het belang dat Nederlands-Britse bedrijven als Shell en Unilever voor ons land behouden blijven. En dat het aantrekken van hoofdkantoren veel banen oplevert. Het uitblijven van de verhuizing van Unilever is voor hem dus extra pijnlijk. Maar Rutte voelt zich daardoor niet 'bekocht', zei hij vanmiddag. 

Volgens de oppositiepartijen vervalt nu het laatste argument om de dividendbelasting af te schaffen. Ze vielen het kabinet vanmorgen eensgezind keihard aan, maar reageren verdeeld op het heroverwegen van de maatregel. GroenLinks-voorman Jesse Klaver spreekt van een 'overwinning voor de democratie.' ,,Eindelijk ziet dit kabinet in dat het afschaffen van de dividendbelasting niet heilig is. Totale waanzin dat één bedrijf een jaar lang het kabinet gegijzeld hield." 

Voor de PvdA gaat de toezegging niet ver genoeg. ,,Heroverwegen? Bizar dat het kabinet het plan van de dividendbelasting niet direct intrekt. De afgang duurt voort", aldus partijleider Lodewijk Asscher. ,,Rutte luistert nog steeds meer naar multinationals dan naar gewone mensen." Voor Lilian Marijnissen (SP) is het duidelijk: ,,Het afschaffen van de dividendbelasting gaat van tafel, de enige vraag is wanneer."

Ook PVV-leider Geert Wilders is ontevreden. ,,Opnieuw wegen? Intrekken die maatregel! Nu! Rutte is zijn politieke kompas totaal kwijt. Op de persconferentie staat een schutterende premier. Een leider in verval. Bijna zielig."

De oppositie eist dat Rutte binnenkort op het matje komt in de Tweede Kamer. 

Vestigingsklimaat

Afgelopen woensdag maakte VVD-Kamerlid Aukje de Vries tijdens de Financiële Beschouwingen nog duidelijk dat de keuze voor de afschaffing van de dividendbelasting niet alleen afhing van het besluit van Unilever. Zij benadrukte dat de omstreden maatregel ‘breder’ moet worden gezien en behoort tot een ‘mix’ om het Nederlandse vestigingsklimaat beter te maken.

Volledig scherm
Premier Mark Rutte © ANP