Volledig scherm
Premier Mark Rutte © ANP

Premier Rutte: Akkoord Trump en Kim is eerste stap, maar geen grote deal

Het akkoord dat de Amerikaanse leider Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vandaag hebben ondertekend is een 'goede eerste stap'. Dat zegt premier Mark Rutte in een eerste reactie. Hij benadrukt wel dat er op zich nog geen concrete resultaten zijn bereikt.

Rutte wil nu eerst 'goed bestuderen wat ze hebben geproduceerd'. Het feit dat er in de verklaring van Trump en Kim wordt gesproken van denuclearisatie, vindt hij positief, maar tegelijk stelt hij vast dat er 'geen grote deal' is gesloten. ,,Er is ook veel kritiek op de Amerikaanse president, soms ook terecht. Maar ik denk dat je hier kan vaststellen dat er in ieder geval een eerste uitkomst is.''

Rutte waarschuwde wel dat Kim een 'wrede dictator is van een vreselijk regime' en dat hij nu niet op een voetstuk moet worden geplaatst.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) noemt het akkoord op Twitter 'een stap in de juiste richting'. ,,Het is bemoedigend dat de Verenigde Staten en Noord-Korea in hun gezamenlijke verklaring volledige denuclearisering en vertrouwenwekkende maatregelen noemen."