Volledig scherm
2019-05-24 15:32:32 DEN HAAG - Premier Mark Rutte tijdens een persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad. ANP BART MAAT © ANP

Premier Rutte: centrumrechts is overeind gebleven

Volgens premier Mark Rutte hebben de verkiezingen voor het Europees Parlement niet geleid tot een grote machtsverschuiving. ,,Centrumrechts is behoorlijk overeind gebleven. Het verlies van de christendemocraten komt er bij de liberalen weer bij.’’

Quote

Deze uitslag maakt niets uit voor de Frans-Duit­se samenwer­king. Die overstijgt deze verkiezing

Premier Rutte

De sociaaldemocraten en christendemocraten vormen samen niet meer de meerderheid in het Europees Parlement. Daarmee komt een einde aan tientallen jaren van dominantie door deze twee fracties. De liberalen wonnen, net als de Groenen en de populistische anti-Europese partijen.

Als je nu tot meerderheden wilt komen hebt je andere partijen nodig, aldus Rutte. Maar hij wijst er ook op dat de macht van het Europees Parlement beperkt is.

Samenwerking

Rutte ziet de verkiezingsuitslag geen gevolgen hebben voor de Frans-Duitse as in Europa. ,,Sowieso maakt deze uitslag niets uit voor de Frans-Duitse samenwerking. Die overstijgt deze verkiezing.’’ Bovendien zorgt Nederland volgens hem met de noordelijke Hanzelanden ‘dat het niet helemaal een Duits-Frans onderonsje wordt’. 

De partij van de Franse president Emmanuel Macron werd tweede vlak achter de partij van Marine Le Pen. Het CDU van Angela Merkel verloor flink maar bleef de grootste.