Volledig scherm
Demissionair premier Mark Rutte © ANP

Premier Rutte: Ik haat de brexit

Demissionair premier Mark Rutte heeft zich vandaag in Brussel opnieuw stevig uitgesproken tegen de Britse beslissing uit de Europese Unie te stappen. ,,Ik haat de brexit van alle kanten. Ik ben anglofiel. U bent een van onze geliefdste partners. Maar de brexit is een besluit van het Britse volk en ik kan niets inbrengen tegen democratie."

Rutte hoopt dat het Verenigd Koninkrijk na de brexit 'op de een of andere manier' een band houdt met de Europese internet markt en de douane-unie. Tegen het ANP zei de premier dat hij elk klein beetje invloed inzet om het Verenigd Koninkrijk 'nog eens te laten nadenken' over de relatie met de EU. Rutte hoopt dat daar parlementaire ruimte voor is, nu de Britse premier May flinke zetelverlies heeft geleden bij de verkiezingen op 8 juni. Voor het diner op de top van de 28 EU-leiders had Rutte een ontmoeting met May.

Landen van buiten de EU worden alleen op de interne markt toegelaten als ze het Europese Hof van Justitie voor rechtspraak over EU-wetgeving en het vrije verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal aanvaarden. Dat wijst Londen nu af.

Op de vraag of hij net als EU-president Donald Tusk droomt over het terugdraaien van de brexit, zoals Tusk vanmorgen onthulde, antwoordde Rutte: ,,We hebben allemaal die droom."

Samenwerking

Volgens Rutte is Nederland bezig met het zoeken van nieuwe 'vrienden' in de EU. ,,Als men het heeft over de Frans-Duitse as, dan denk ik: en de Frans-Nederlandse as dan? Ik wil mee vormgeven in Europa. Daarvoor is samenwerking nodig", aldus de premier. 

Nederland heeft de afgelopen weken samen met met België en Luxemburg, toenadering gezocht tot verschillende andere EU-landen, zoals de drie Baltische staten, de Scandinavische landen, de Visegrad-landen (Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije) en Slovenië.