Volledig scherm
Minister-president Mark Rutte . © ANP

Premier Rutte: Ik had niet zo hoeven spreken over België

Premier Mark Rutte had zich niet laatdunkend uit hoeven laten over het fiscale klimaat in België. Dat zei hij vanmiddag bij aankomst bij het Kamerdebat over afschaffing van de dividendbelasting.

Eind vorige week ontketende de minister-president een relletje met België met uitspraken over de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting in Nederland. Rutte zei dat het fiscale klimaat in België zo slecht is, dat het land nog maar één multinational over heeft: bierbrouwer AB InBev. ,,We zien in België wat er gebeurt als je de bakens niet op tijd verzet."

De Belgen waren niet blij met die uitspraken. ,,België afschilderen als een economische woestijn is enkele bruggen te ver", reageerde minister van Financiën Johan Van Overtveldt. ,,Iedereen verdedigt zijn eigen beleid, maar onder goede buren zou dit wel op een andere manier moeten kunnen." 

Gesprek

Rutte heeft inmiddels 'een Belgische collega' gesproken over de kwestie, zei hij vanmiddag. Excuses aanbieden over de feiten was volgens hem echter 'niet aan de orde'. ,,Ik had de opmerking misschien niet zo hoeven maken, maar inhoudelijk vrees ik dat het feit klopte."