Premier Rutte noemt rellen crimineel geweld: 'Wat bezielt deze mensen?'
VideoDemissionair premier Rutte noemt de rellen die dit weekend hebben plaatsgevonden naar aanleiding van de avondklok ‘afschuwelijk’ en ‘onacceptabel’.
De rellen, die onder meer plaatsvonden in Eindhoven, Amsterdam en Urk, hebben volgens de premier niets te maken met strijden voor vrijheid of demonstraties. ,,Elk normaal mens kan hier alleen met afschuw kennis van nemen. Je vraagt je werkelijk af: wat bezielt deze mensen? Het is crimineel geweld en dat zullen we ook als zodanig behandelen.”
Verder spreekt Rutte zijn waardering uit voor de politiediensten. ,,Zij hebben zeer adequaat opgetreden.”
De premier wilde nog niet laten weten of extra maatregelen genomen worden. ,,We gaan alle analyses maken, als we extra dingen moeten doen, doen we dat. Maar mijn boodschap vandaag is een andere: dit heeft niets te maken met de strijd voor vrijheid. We strijden juist tegen het virus om die vrijheid terug te krijgen.” Ook overweegt de premier niet om de avondklok in te trekken.
Volgens Rutte begrijpt ‘99 procent van de mensen waarom de maatregelen nodig zijn’ en gaat het om een klein groepje mensen dat ‘crimineel gedrag’ vertoont.
Verschillende burgemeesters hadden eerder al hun afschuw over de rellen geuit. ,,Alle grenzen zijn hier overschreden. Van demonstreren was geen sprake, geweld tegen de politie was van begin af aan het doel”, zo liet burgemeester van Eindhoven John Jorritsma weten.
Veiligheidsberaad
De ongeregeldheden rond de avondklok staan hoog op de agenda van het Veiligheidsberaad vandaag. De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio bespreken dan met elkaar hoe het gaat met de handhaving van de avondklok.
Voorzitter van het beraad en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls hoopt maandag meer duidelijkheid te kunnen krijgen over wie er precies naar de verboden demonstraties gingen.
,,Er komen bepaalde types op af en er breken vervolgens ongeregeldheden uit. Het is zaak dat we dat goed analyseren”, zegt Bruls’ woordvoerster. ,,Bij het analyseren van wat er mis ging dit weekend hoort ook dat we kijken of er extra, aanvullende maatregelen nodig zijn en of bijvoorbeeld het noodbevel in Tilburg en Almelo heeft gewerkt.”
In onze politiek podcast Politiek Dichtbij wordt nagepraat over de rellen en de avondklok:
In meer dan tien steden onrustig
Het was in meer dan tien steden onrustig dit weekeinde. Zaterdag met name in het Limburgse Stein en op Urk. In die laatste plaats werd een teststraat van de GGD in brand gestoken.
Zondag kwam het tot ongeregeldheden in meer plaatsen waaronder Enschede, Tilburg, Amsterdam en Den Haag. In Eindhoven ging een auto in vlammen op, sneuvelden ruiten van het station en werd een winkel geplunderd.
Alleen al op station Eindhoven is voor tonnen aan schade aangericht, zo liet een woordvoerder van ProRail vandaag weten. ,,En dat terwijl het station recent helemaal gerenoveerd is en pas een jaar geleden werd omgedoopt tot Centraal Station. Wat hier gebeurde is voor Nederlandse begrippen ongekend. Het is diep- en dieptriest”, aldus de woordvoerder.
Bekijk hieronder onze video’s over de protesten tegen de avondklok:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Hoekstra voor bliksembezoek naar Kiev en zwaar geraakte voorstad
Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken, CDA) was vandaag, dinsdag, voor een onverwachts bezoek naar Oekraïne. De minister heropende formeel de Nederlandse ambassade in Kiev en ontmoette ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski. -
Politie vreest ‘nog dagen of weken’ van onrust na rellen rond avondklok
Op meerdere plaatsen in Nederland zijn demonstranten tegen de avondklok - na oproepen via sociale media - gisteravond de straat opgegaan. Dat liep overal uit op ongeregeldheden. Zo hebben relschoppers geprobeerd om de ruiten van de Spoedeisende Hulp van ziekenhuis MST in Enschede in te gooien. Ook zou het ziekenhuis zijn bekogeld met vuurwerk. Verschillende burgemeesters hebben noodverordeningen afgegeven en extra beveiliging opgeroepen. Vandaag bespreken de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio de handhaving van de avondklok in het Veiligheidsberaad. Demissionair premier Rutte sprak zijn afschuw uit over de rellen. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
7
Minimumloon gaat volgend jaar al met 2,5 procent omhoog, vakbonden kritisch
Het kabinet gaat het minimumloon volgend jaar al verhogen. Dat is een jaar eerder dan gepland. Ingewijden bevestigen berichtgeving van de NOS. Door de hoge inflatie gaan de laagste inkomens er momenteel hard op achteruit.
-
PREMIUM81
Rutte was gehecht aan zijn oude Nokia, maar gaf hem vorige week toch op
Het ouwe Nokia’tje van premier Mark Rutte was lang onderwerp van spot en vooral gegrinnik. Nu hij sms’jes blijkt te hebben gewist, slaat het sentiment om. De man-van-vaste gewoonten is alsnog aan de smartphone. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
Virus lijkt weg, maar de coronawet-light blijft: ‘Teleurstellend, dit duurt jaren straks’
De vijfde en zesde verlenging van de coronawet liggen onder vuur in het parlement, maar toch rekent het kabinet al op een mogelijke zevende verlenging. Ook na 1 september kan die wet nodig blijven om virusmaatregelen te nemen. Een harde botsing dreigt in de Senaat.