Volledig scherm
Premier Mark Rutte © ANP

Premier Rutte: Relatie met Amerika hecht ondanks irritaties

De relatie tussen Nederland en de Verenigde Staten is niet altijd zonder problemen, maar de band tussen ons landen blijft onverminderd hecht. Dat zei premier Mark Rutte vanmiddag in de Tweede Kamer in reactie op Trumps beslissing de eindverklaring van de G7 weer in te trekken. 

Rutte reageerde op vragen van D66-leider Alexander Pechtold, die zich naar eigen zeggen grote zorgen maakt over het gedrag van de Amerikaanse president. ,,Trump is druk bezig met dictators te paaien, terwijl hij met vrienden in het Westen op een onbegrijpelijke manier ruzie maakt. En dat laatste vind ik heel gevaarlijk."

Trump liet enkele uren na het afgelopen van de G7-top tussen de zeven invloedrijkste industrielanden via Twitter weten dat hij 
toch niet achter de gezamenlijke slotverklaring staat. Volgens hem heeft de Canadese premier Justin Trudeau valse verklaringen afgelegd. Ook de Canadese importheffingen waren reden om de steun in te trekken. De Amerikaanse president vindt dat de heffingen die de VS rekenen een eerlijke reactie zijn op de tarieven die Canada hanteert voor zuivelproducten.

,,Ik ga niet betogen dat de relatie met de VS er een is zonder discussie", aldus Rutte. ,,Ja, er zijn irritaties. Tegelijkertijd is er meer dat ons verbindt. We hebben een hechte band." 

Toekomst

Rutte houdt morgen een speech in het Europees Parlement in Straatsburg over de toekomst van de Europese Unie. Daarna gaat hij in debat met de leden van het Europees Parlement. De leiders van Frankrijk, Portugal, België en Luxemburg gingen Rutte al voor.