Premier Rutte: Russische acties roekeloos en onacceptabel

VideoDe cyberacties van de Russische militaire inlichtingendienst GROe tegen de OPCW in Den Haag zijn 'onacceptabel en roekeloos'. Dat hebben premier Mark Rutte en zijn Britse ambtsgenoot Theresa May vanmiddag in een gezamenlijke verklaring gezegd. 

Quote

Deze poging toont wederom dat de GROe zich niets aantrekt van internatio­na­le waarden en de rechtsorde

Premier Rutte

,,Deze poging om toegang te verkrijgen tot de beveiligde systemen van een internationale organisatie, die zich wereldwijd inspant voor de uitbanning van chemische wapens, toont wederom dat de GROe zich niets aantrekt van internationale waarden en de rechtsorde die ons allen beschermt'', aldus Rutte en May. ,,De roekeloze operaties van de GROe variëren van destructieve cyberoperaties tot de inzet van chemische middelen, zoals we hebben gezien in Salisbury.''

Volgens Rutte en May bekrachtigt het optreden van de landen vandaag de duidelijke boodschap van de internationale gemeenschap. ,,Wij zullen de internationale rechtsorde blijven verdedigen en internationale organisaties blijven beschermen.''

Ambassadeur ontboden

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) heeft direct na het nieuws de Russische ambassadeur ontboden. Dat is een diplomatieke maatregel waarmee Nederland de Russen duidelijk wil maken dat ze zich ernstig hebben misdragen. 

De coalitiepartijen sturen aan op uitbreiding van de Europese sanctielijst tegen. Het kabinet ,,moet in Europees en NAVO-verband pleiten voor een stevige, gezamenlijke reactie richting de Russen. Het ligt voor de hand om daarbij ook te kijken naar uitbreiding van de sanctielijst", aldus Joël Voordewind van de ChristenUnie.

De vier Russische agenten die bij het OPCW zijn aangehouden moeten volgens D66 direct op deze sanctielijst komen te staan zodat ze niet elders in de EU nog eens kunnen opduiken. ,,Dat is een goede eerste stap", meent Sjoerd Sjoerdsma. Zijn collega Sven Koopmans van de VVD gaat er ook van uit dat de ,,sanctielijst zo nodig wordt uitgebreid".

Ernstig bezorgd

De EU betreurt de vijandige en agressieve cyberaanval. ,,We zijn ernstig bezorgd over deze poging om de integriteit van de OPCW, een gerespecteerde internationale organisatie in gastland Nederland, te ondermijnen'', schrijven EU-president Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en EU-buitenlandchef Federica Mogherini in een gezamenlijke verklaring.

,,Deze agressieve daad toont minachting voor het ernstige doel van de OPCW, dat werkt aan het wereldwijd uitroeien van wapens onder mandaat van de Verenigde Naties. We betreuren dergelijke acties die het internationaal recht en internationale instellingen ondermijnen. De EU gaat door met het versterken van instellingen en lidstaten, internationale partners en organisaties in het digitale domein'', aldus de verklaring.

Volledig scherm
Premier Mark Rutte © ANP